Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ber om at voldshandlingene i Myanmar stanser og at humanitære aktører får full og uhindret tilgang. Den siste tiden har imidlertid juntaen trappet opp volden, blant annet med flere flyangrep mot områder som opposisjonen kontrollerer. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Anniken Huitfeldt:

– Svært bekymringsfull utvikling i Myanmar

Utenriksminister Anniken Huitfeldt uttrykker stor bekymring for situasjonen i Myanmar på toårsdagen for kuppet, som på brutalt vis stanset demokratiprosessen. Samtidig tar SV til orde for at Norge bør følge USA i sin Myamar-tilnærming.

Publisert

– Utviklingen i Myanmar er svært bekymringsfull. To år etter kuppet befinner landet seg i en dyp politisk, økonomisk og humanitær krise, sier Huitfeldt i en skriftlig uttalelse onsdag.

Hun skriver også at Norge har hatt et sterkt og langvarig engasjement for befolkningen i Myanmar, og at dette kommer til å fortsette.

– Vi vil jobbe strategisk for å bidra til et stabilt og demokratisk Myanmar i framtiden, skriver hun og nevner at både humanitær bistand og arbeidet for menneskerettigheter, demokrati, fred og forsoning står sentralt.

Menneskerettsminister Aung Myo Min i Myanmars eksilregjering (NUG) ba denne uken Norge om mer konkret støtte til demokratibevegelsen i Myanmar. Han kritiserer Norge for fortsatt å satse på dialog og forhandlinger – et spor han mener er urealistisk etter at juntaen kuppet makten 1. februar 2021 og stanset en flere år lang demokratiseringsprosess der Norge spilte en sentral rolle.

Les også: – Militæret har frarøvet folket all verdighet

Vil at Norge følger USA

SV mener at den norske strategien, som i stor grad har vært basert på å skape fred via dialog, forsoning og økonomisk utvikling, er utdatert. Norges strategi ble sist oppdatert i januar 2021, kort tid før kuppet 1. februar.

– På toårsdagen for det brutale kuppet i Myanmar er det viktig å vise militærregimet at verden ikke aksepterer deres illegitime maktbruk, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Ingrid Fiskaa i en skriftlig uttalelse til NTB.

SV vil at Norge gjør det det samme som USA, der det i desember ble vedtatt en lov i Kongressen – US Burma Act 2022.

I SVs forslag står at Stortinget bør be regjeringen om å legge fram en ny Myanmar-strategi som har som mål «å støtte folk i Myanmar og kampen deres for demokrati, menneskerettigheter og rettferdighet etter inspirasjon fra US Burma Act of 2022».

Loven gir uttalt støtte til blant annet National Unity Goverment (NUG), som ble dannet av avsatte parlamentarikere og protestledere etter kuppet.

– Norge må støtte den bevegelsen som forsøker å bygge et nytt, demokratisk Myanmar. Det er viktig at vi bruker vår makt til å anerkjenne og legitimere de sivile motstandskreftene i landet, sier Fiskaa.

Les også: Lojal mot folket, dømt for landssvik

Standhaftig FN-ambassadør

Fiskaa har nominert både Myanmars FN-ambassadør Kyaw Moe Tun og Myanmars National Unity Consultative Council (NUCC) til Nobels fredspris.

– Våre nominasjoner til nobelprisen handler også om å anerkjenne og legitimere de sivile og demokratiske motstandskreftene i landet, sier hun.

Kyaw Moe Tun har tross militærkuppet beholdt plassen som Myanmars representant i FN. Han ble forsøkt avsatt av juntaen, men forsøket mislyktes. Fra FNs talerstol har han fordømt juntaen og bedt verdenssamfunnet gripe inn og iverksette en flyforbudssone over Myanmar. Han har også kritisert FNs sikkerhetsråd for manglende handling.

NUCC er en sammenslutning som består av motstandere av kuppet, deriblant NUG, protestledere, demokratiske partier og representanter for etniske minoriteter.


Powered by Labrador CMS