Titusener av mennesker flykter nå fra Saki i retning Goma, som allerede er overbelastet av internt fordrevne i DR Kongo.

Goma – en av verdens farligste byer, er blitt enda farligere

I Goma lever folk under den konstante trusselen fra en aktiv vulkan i nord og fare for tsunami fra Kivusjøen i sør. Men den siste uken er byen blitt enda farligere. Den tungt bevæpnede opprørsgruppen M23 kjemper for å erobre nabobyen og vil også kunne rykke inn i Goma.

Publisert Oppdatert

– Vi er redde. Vi er hjelpeløse. Det er ikke noe sted å flykte, sier Anthony Musaveri, som jobber for Hope in Action, en svensk-kongolesisk hjelpeorganisasjon, til Panorama Nyheter.

Goma har lenge vært kjent som «verdens farligste by», ifølge National Geographic Society. Enorme naturkrefter og krigsfarer truer stadig byen med over to millioner innbyggere. 

Flertallet har flyktet dit fra andre deler av det østlige DR Kongo, på grunn av krigshandlinger i området siden midten av 1990-tallet.

Sist gang vulkanen Nyiragongo hadde utbrudd var for tre år siden.

Byen ligger mellom den aktive vulkanen Nyiragongo, som ruver noen få kilometer nord for byen, og Kivusjøen i sør. Dypt under sjøen er enorme bassenger med metangass og karbondioksid. Dersom gassen eksploderer vil det utløse en tsunami som vil oversvømme Goma, og flere andre byer rundt sjøen. Tusenvis av mennesker vil miste livet. På land er det problemer med lommer av karbondioksid som samler seg i elveleier og groper i landskapet.

Hver natt kan innbyggerne se lavagløden fra Nyiragongo. De vet alt om farene. Byen er bygget på lavastein. Tre ganger de siste 50 årene har utbrudd rammet byen. I 2002 rant glohet lava nedover hovedgaten og nådde nesten Kivisjøen. Siste utbrudd som utslettet flere landsbyer og nådde flyplassen, var i 2021. Det er alltid en fare for at nye lavaventiler vil åpne seg nærmere eller inne i byen.

– I virkeligheten glemmer vi naturfarene, for sikkerhetssituasjon er blitt virkelig ille, sier Eric Batonon, Flyktninghjelpens landdirektør i DR Kongo til Panorama.

For folk i Goma er det krig som er den umiddelbare faren.

Les mer: Fra Østre Kongo til Vestre Aker - en drøm som ble til virkelighet

Bombenedslag

Regjeringshæren kjemper mot den Rwanda-støttede opprørsgruppen M23 som nå nærmer seg Goma både fra vest og nord.

– Vi kan høre granatnedslag, forteller Musaveri på telefon fra Goma. Organisasjonen han jobber for, Hope in Action, har i perioder fått norsk bistand.

Kampene de siste dagene har vært ved byen Saki 20 kilometer vest for Goma. Byen var tidligere beryktet i området fordi mange mente den var hjemsøkt av onde ånder. Den ligger strategisk til i veikrysset som forbinder øst og vest, nord og sør. 

Mellom Sake og Goma er det flere store leirer for internt fordrevne. Disse leirene har vært i bruk i større eller mindre grad helt siden 1994.

Mandag ettermiddag og kveld fortsatte kampene om byen Sake.

En allianse av tropper fra regjeringshæren, soldater fra det sørlige Afrika og FNs fredsbevarende operasjon (Monusco) forsøker å hindre Sake fra å falle i hendene på opprørerne.

De siste dagers kamper skal ha tvunget ytterligere 135 000 mennesker på flukt, ifølge FNs nødhjelpskontor. Den ene smale veien fra Sake til Goma har vært full av mennesker som bærer sine eiendeler og kjører bilene sine bort fra kamphandlingene.

– Det er nå mange mennesker som bare vandrer omkring i gatene i Goma, og må tigge for å kunne overleve, sier Musaveri.

Batonon i Flyktninghjelpen forteller at mange av de som nå flykter fra Sake, tidligere har flyktet fra Masisi-området i høylandet lenger vest.

– Disse menneskene kommer nå fram til allerede overfylte leirer for internt fordrevne. De har nesten ingenting med seg. Allerede før de siste kampene slet vi med å kunne yte nok hjelp. Nå blir vi overveldet, forteller Batonon. -  Bare det å skaffe nok mat å spise er en stor utfordring for folk nå som alle veier inn til Goma har blitt avskåret av kampene.

Det er spesielt vann og sanitære forhold som er vanskelig.

– Vi driver et arbeid i Magunga-leiren. Der merker vi en stor økning i antall ofre for seksualisert vold som vi må ta hånd om på sentere eller Keshero-sykehuset i Goma, forteller Musaveri. 

Sykehuset ble etablert med norske bistandsmidler.

Veien strekker seg gjennom Goma mot Sake og fjellene i bakgrunnen.

Okkupert tidligere

M23 okkuperte Goma i ti dager i 2012. I slutten av 2021 gikk gruppen igjen på offensiven med støtte fra nabolandet Rwanda. Goma ligger tett opp mot grensen.

En uavhengig ekspertgruppe fra FN la høsten 2022 fram en 130 sider lang rapport der de dokumenterte Rwandas støtte til M23.

Ifølge ekspertene foreligger det «vesentlige beviser» for at Rwandas regjeringshær opererer i DR Kongo og for at regimet i Kigali støtter M23 med våpen, ammunisjon og uniformer.

M23 kontrollerer høydedraget vest for byen Sake og de verdifulle beite- og gruveområdene lenger vest. De har også kontroll over store områder nord for Goma.

Flyktninghjelpen forteller at eskaleringen i konflikten i Masisi-distriktet i vest har ytterligere begrenset humanitær tilgang, med over 630.000 fordrevne som har vært uten tilgang til viktige helsetjenester og mat i over en uke.

Den kongolesiske regjeringshæren og FN-tropper forsøker å stanse M23-opprørernes framrykking.

Regjeringshæren får nå bistand fra tropper fra andre land i det sørlige Afrika. Sørafrikanske tropper skal, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, ha satt inn kamphelikoptre og pansrede kjøretøyer for å støtte regjeringshæren i kampen om Sake. Kilder sier at uten støtte fra FN-styrkene, hadde byen trolig allerede falt.

FNs fredsbevarende styrker i DR Kongo (Monusco) har en stor base i Goma, men har ikke regjeringens eller befolkningens tillit lenger. FN er i ferd med å trekke seg ut av Sør-Kivu-provinsen, men fortsetter inntil videre i Nord-Kivu og Ituru.

– De spiller en viktig rolle i å beskytte sivile, mener Batonon.

Slår alarm

Opptrappingen i krigshandlingene i Nord-Kivu har fått flere hjelpeorganisasjoner til å slå alarm. De siste ukene har antallet sivile ofre økt, og det samme har bruken av tunge våpen i befolkede områder, inkludert flyktningleirer. Det opplyser Forum, som representerer over 120 internasjonale organisasjoner i DR Kongo.

– Situasjonen krever umiddelbar handling for å beskytte sivile og sikre humanitær tilgang, sier Forum i en pressemelding.

– Familier søker nå tilflukt i skoler, kirker og sykehus i håp om å ikke havne i kryssilden, sier Greg Ramm, Redd Barnas landdirektør i DR Kongo, ifølge NTB.

Fra før er rundt 7 millioner mennesker drevet på flukt, de fleste øst i landet. Regionen har vært hjemsøkt av vold og konflikt mellom væpnede grupper i nesten 30 år.

Ved utgangen av 2023 var mer enn 2,4 millioner mennesker internt fordrevet bare i Nord-Kivu, ifølge FNs UNHCR.

Nye folkestrømmer

Batonon mener situasjonen er svært ille både sikkerhetsmessig og humanitært.

– Skulle Sake falle er frykten at tusenvis av internt fordrevne, som nå bor i leirer utenfor byen, vil bli presset inn mot Goma, sier han.

Hjelpeorganisasjonene har allerede redusert en del av bemanningen i deler av Nord-Kivu-provinsen på grunn av sikkerhetssituasjonen.

– Situasjonen i østlige DR Kongo trenger å komme høyere opp på den internasjonale politiske agendaen for å få til en politisk løsning, mener Batonon.

De siste sju årene har Utenriksdepartementet i Norge frarådet alle og opphold i flere deler av DR Kongo, inkludert Nord- og Sør-Kivu.

Goma - byen mellom Kivu-sjøen og den aktive vulkanen Nyiragongo.
Powered by Labrador CMS