Hamas-leder Ismail Haniya (på plakaten) og andre i ledelsen er gjentatte ganger avbildet sammen med Dansk Velgørenheds Halvmåne de siste årene.
Hamas-leder Ismail Haniya (på plakaten) og andre i ledelsen er gjentatte ganger avbildet sammen med Dansk Velgørenheds Halvmåne de siste årene.

Avisen Information:

Dansk bistandsorganisasjon ga støtte til Hamas 

Millioner av kroner er samlet inn til Dansk Velgørenheds Halvmånes nødhjelpsarbeid. Nå viser nye avsløringer at innsamlede penger er gitt til Hamas-tilknyttede organisasjoner og til en skole i Gaza som lærer foreldreløse barn å bruke våpen. Bistandsorganisasjonen har også samarbeidet tett med terrorsiktede personer i Europa.

Publisert Oppdatert

Dansk Velgørenheds Halvmåne har samlet inn tilsvarende over 30 millioner norske kroner de siste seks årene, hvorav mesteparten til nødhjelp i Gaza.  

Den danske avisen Information avslører at organisasjonen har gitt penger til organisasjoner tett tilknyttet de facto-myndighetene i Gaza, Hamas, som står på EU og USA sine terrorlister.  

– Det er tydelige indikasjoner på at det er snakk om personer som økonomisk støtter Hamas eller Hamas-relaterte aktiviteter. Det er det ikke mye tvil om, sier terrorforskeren Tore Hamming til Information, etter å ha sett dokumentasjonen. 

En video viser at den danske organisasjonen gir kontanter rett i hånden til medlemmer fra Hamas sin studentbevegelse, Islamic Bloc, mens videoer fra skolen Al Arqam – som har fått vannanlegget sitt fra Dansk Velgørenheds Halvmånes innsamlinger – viser barn ikledd militæruniformer som trener med våpen. 

– Du kan si at rent drikkevann ikke har en militær hensikt. Men når man har med terrorgrupper å gjøre, må man kunne sørge for at støtten ikke går til aktiviteter som støtter gruppen. Det gjør det i dette tilfellet. De støtter driften av en skole, kontrollert av Hamas, der det blant annet trenes med våpen, sier Hamming. 

Organisasjonen støtter også skolen Khadija, driftet av Al Salah Association som er en del av Hamas' sosiale gren. 

Dansk Velgørenheds Halvmåne

  • Hjelpeorganisasjon etablert i 2011 som har kontorer i Danmark og i Gaza
  • Organisasjonen har samlet inn minst 22 millioner danske kroner, tilsvarende over 30 millioner norske kroner, de siste seks årene. Mesteparten er samlet inn til prosjekter i Gaza, som støtte til flyktninger, utdanning og mat, men det er også samlet inn penger til jordskjelvrammede i Marokko, fordrevne i Jemen og rohingya-flyktninger fra Myanmar
  • Organisasjonen gjennomfører også prosjekter som andre aktører innsamler penger til
  • Dansk Velgørenheds Halvmåne fortsetter arbeidet sitt i Gaza og deler jevnlige oppdateringer på egen Facebook-side

    Kilder: Information og Dansk Velgørenheds Halvmåne

Ikke bare pengestøtte

Dansk Velgørenheds Halvmåne har personlige forbindelser til Hamas-ledelsen, skriver Information. Avisen viser til at organisasjonens ledere gjentatte ganger er avbildet smilende ved siden av høytstående medlemmer i Hamas. Og stifteren og formannen, Mohamad Keiss, er avbildet sammen med mannen som anses for å være Hamas sin øverste leder, Ismail Haniyeh.

– Hvis du møter Ismail Haniyeh, er du på et høyt nivå, sier terrorforskeren Tore Hamming til Information. 

– Dette er mennesker som kjenner Hamas-ledelsen og som tilsynelatende også sympatiserer med dem, fortsetter han. 

Den danske hjelpeorganisasjonen har også samarbeidet tett med Amin Abou Rashid, som nå sitter varetektsfengslet i Nederland, der han er siktet for å ha kanalisert tilsvarende 64 millioner norske kroner til Hamas gjennom en annen bistandsorganisasjon. Rashid leder i tillegg hjelpenettverket, Al Wafaa Campaign, som Dansk Velgørenheds Halvmåne er med i og har nestleder-stillingen i. 

Dansk Velgørenheds Halvmåne har også tidligere samarbeidet tett med én av de tre som ble siktet for å ha planlagt terror i Danmark i desember. Og organisasjonen har deltatt på European Palestinian Conference, som Israel anklager for å være Hamas-styrt.

Organisasjonens svar

– I forbindelse med besøkene våre i katastroferammede områder hender det at vi blir invitert til å møte offisielle myndigheter og institusjoner. Det er pleiing av relasjoner som legger til rette for arbeidet vårt ulike steder. Når det gjelder besøk i Gaza, er det intet unntak, svarer Mohamad Keiss i Dansk Velgørenheds Halvmåne avisen. 

Han forteller at organisasjonen ikke er tilknyttet noen form for politisk fraksjon, parti eller politisk arbeid.

– Men blir vi invitert av folkevalgte, noe som er tilfellet i Gaza, har vi akseptert slike invitasjoner. Rundt om i verden er invitasjoner viktige for å kunne gjøre arbeidet vårt kjent.

Når det gjelder støtten til skoler tilknyttet Hamas, mener han at organisasjonen ikke kan diktere den daglig driften av skoler som mottar støtte.

– Formålet vårt er blant annet å støtte hjelpetrengende og foreldreløse barn, spesielt når det gjelder utdanning. Skulle det vise seg at barn får militær trening, må vi selvsagt sterkt vurdere støtten vår, svarer han på spørsmål om støtten til Al Arqam-skolen.

Skaper bråk i Danmark

Dansk lov kriminaliserer direkte og indirekte økonomisk støtte til en «gruppe eller en sammenslutning som begår eller har til hensikt å begå» handlinger beskrevet i terrorparagrafen. 

Det er dermed irrelevant at støtten har et humanitært formål, ifølge den danske professoren i strafferett, Jørn Vestergaard, intervjuet av avisen.

– Logikken er at selv om man gir penger til skoler, matprogrammer, trykkerier eller noe annet, bidrar det til at organisasjonens militante del frigjør ressurser som ellers ville blitt brukt til de formålene. Hvis du donerer til Hamas sine humanitære deler, trenger ikke Hamas å bruke midler til det i samme grad, fordi det er betalt for, sier Vestergaard.

Dansk etterretning har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken, utover å si at de er klar over risikoen for terrorfinansiering knyttet til innsamling og hjelpearbeid. Den danske justisministeren har sagt at han kommer til å svare på spørsmål om hva myndighetene har visst om saken.Powered by Labrador CMS