Det norske Oljefondet kan nå bruke sin eiermakt til å be selskaper rapportere om hvor de betaler skatt. Bildet er fra skatteparadiset Mauritius.

Oljefondet skal be om økt åpenhet om skatteparadis

Finansminister Siv Jensen vil at Oljefondet skal be om mer åpenhet om bruk av skatteparadis og skatte-smutthull. – Dette er et fint første steg, sier leder Petter Slaatrem Titland i Attac Norge.

Publisert

Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) eier aksjer i 9000 selskaper verden over, eller 1,3 prosent av verdens børser. Nå kan fondet bruke sin eiermakt til å be om økt åpenhet om hvor de ulike selskapene er registrert og hva de betaler i skatt.

Bakgrunnen er at mange internasjonale selskaper unndrar seg skatt ved å etablere seg i skatteparadiser. Panama Papers-skandalen i fjor ga et innblikk i det store omfanget og det omfattende hemmeligholdet om hvor selskaper er registrert.

Stortinget har tidligere bedt Oljefondet stille strengere krav om åpenhet og rapportering når det gjelder pengestrømmer og skatt. Nå skal Oljefondet komme med et såkalt «forventningsdokument» om skatt, som et signal til selskapene om hva fondet ønsker som eier. Dette kommer fram i den årlige forvaltningsmeldingen som regjeringen la fram i dag.

Fra før har Oljefondet tilsvarende dokumenter på fire områder: Klima, vann, menneskerettigheter og barns rettigheter.

Norges Bank, som forvalter Oljefondet, mener at fondet kan bidra til skattestandarder som gir mer rettferdig konkurranse og er bærekraftig på sikt.

– Investerer i skattetriksere

Attac Norge er en av flere frivillige organisasjoner som har gitt innspill til fondet. Attac-leder Petter Slaatrem Titland er spent på å se hva resultatet blir når Norges Bank presenterer det såkalte «forventingsdokumentet» som skatt og åpenhet.

– Oljefondet investerer i noen av de verste skattetrikserne i verden. Men dette gjelder også mindre selskaper som tvinges av konkurransehensyn om å organisere selskapene sine i skatteparadis for å spare penger, sier Titland.

Han er positiv til at fondet nå skal stille tydelige forventinger til selskapene de investerer i. Attac ønsker at dette skal utformes som krav, og at selskapene skal rapportere hvor mye skatt de betaler i ulike land.

Kritisk til investering i Luxembourg

Attac ønsker også å vite mer om hva Oljefondet krever av de enkelte selskapene der fondet har investert. I dag er det ikke åpenhet om denne såkalte dialogen mellom fondet og selskapene der fondet har investert.

Titland mener at fondet også bør se med kritisk blikk på egne etableringer. Han er spesielt kritisk til at Oljefond-investeringer i eiendom er samlet i et selskap i Luxembourg, der selskapsbeskatningen er svært lav.

Politiaksjon i flere land

Oljefondet er også en svært stor eier i flere storbanker, som har blitt anklaget for å bidra til skatteunndragelser. Blant annet eier fondet hele fem prosent av den sveitsiske storbanken Credit Suisse, som tidligere er bøtelagt for å fremme skatteunndragelser.

Banken kom denne uka nok en gang i søkelyset, da det ble kjent at Credit Suisse’ lokaler i Amsterdam, London og Paris i går ble undersøkt av politiet i en koordinert aksjon i forbindelse med etterforskning av skatteunndragelser.

Myndighetene i Nederland mistenker ifølge NTB at flere hundre millioner euro er blitt holdt skjult. I Mosambik har Credit Suisse hatt en sentral rolle i en låneskandale som har bidratt til å føre landet inn en dyp økonomisk krise. Se Bistandsaktuelts artikler her og her.

Powered by Labrador CMS