Cashew-fabrikken som Brynild AS (og Norges Vels tyske partner) får nøtter fra, er en nybygget fabrikk som ligger sør i Mosambik.

Håper på cashew-vekst på plantasje som lå brakk

På 90-tallet satte Verdensbanken en stopper for cashew-industrien i Mosambik. Siden århundreskiftet har det vært en gradvis gjenoppbygging, der også norske aktører er involvert. Den forlatte planteskolen til selskapet Green Resources skal nå bidra til cashew-veksten i det fattige landet.

Publisert Oppdatert

Nylig ble regjeringen og opposisjonen i Mosambik enig om nok en lov for å sikre at mer cashew foredles i landet. Mosambik har i dag prosentvis mye foredling sammenlignet med andre cashew-produserende land i Afrika, men målet er at stadig mer skal videreforedles. Andelen de siste tre-fire årene har vært synkende.

Cashew

Cashewnøtter vokser på trær, hengende på undersiden av hver sin såkalte «hjelpefrukt». Hvert eple har kun én nøtt eller frø, som det egentlig er.

Cashewtreet stammer opprinnelig fra Brasil, men i dag får vi cashewnøtter fra store deler av Asia og Afrika.

Den norske organisasasjonen Norges Vel og det familieeide firmaet Brynild AS har vært aktive i å sette Mosambik tilbake på verdenskartet over cashew-produsenter. De hilser den nye loven velkommen.

Ødelagt av Verdensbanken

På midten av 1990-tallet endte en nesten 16 år lang brutal og ødeleggende borgerkrig i Mosambik. De få cashew-fabrikkene som hadde kjempet seg gjennom krigsårene, ble da knekt av Verdensbanken. Finansekspertene i Washington stilte krav om at Mosambik, for å få lån, måtte fjerne alle reguleringer og dermed beskyttelse av cashew-sektoren.

De lokale fabrikkene klarte ikke å konkurrere mot foredlingsfabrikker i India og Vietnam, og mange tusen arbeidsplasser gikk tapt.

– Fabrikklokalene stod tomme. Cashew-industrien lå med brukket rygg. Bøndene mente det ikke var verdt innsatsen, sier Karsten Gjefle, seniorrådgiver i Norges Vel.

Det er en lekse som Mosambik ennå ikke har glemt. Allerede i 1999 vedtok parlamentet i Maputo en lov for å beskytte industrien ved å gjeninnføre en skatt på eksport av ubehandlede cashewnøtter. Den nye loven fra i år skal også omfatte delvis foredlede nøtter, det vil si nøtter uten skall, men fortsatt et skinn som er arbeidskrevende å fjerne.

Målet er å tette igjen smutthullet for nesten ferdig prosesserte nøtter som tidligere unngikk skatt. Mosambik ønsker å eksportere konsumferdige varer for størst mulig verdiskapning i landet.

Støtte til gjenoppbygging

Utover 2000-tallet har internasjonale givere vært aktive for å støtte gjenoppbyggingen av cashew-industrien. Brynild AS i Fredrikstad med merkevaren Den lille nøttefabrikken var tidlig ute med å få nøtter direkte fra produsentene, og ikke via India eller Vietnam.

Selv om Mosambik nå produserer mer cashew enn på 90-tallet, er deres prosentandel av det globale markedet nede på to til tre prosent. På 1970-tallet dominerte de markedet med en andel på 50 prosent.

Antall cashew-produsenter har vokst. Vest-Afrika er de senere årene blitt storprodusent av cashew, men hovedsakelig med eksport av rånøtter til spesielt Vietnam og India for bearbeiding.

Det var i 2012 at Norges Vel begynte et samarbeid med Brynild AS. To år senere kom den første kontaineren med cashewnøtter fra Mosambik til Norge.

Sikret jobber

– Brynild har tenkt langsiktig. De har sikret svært mange jobber og bidro særskilt under covid med å redde arbeidsplasser når de kunne kjøpt billigere fra andre land. De kunne ha kjøpt fra andre steder, men valgte å stå sammen med Mosambik, sier Gjefle.

Arbeidet med styrkingen av cashew-industrien har skjedd i flere ledd i verdikjeden, mye av det i samarbeid med Cashew-instituttet i Mosambik.

– Vi forsøker å bidra til at bøndene skal kunne produsere mer, og dermed øke inntektene. Det fører også til flere jobber i industrileddet, sier Gjefle.

Det er nå rundt 1,4 millioner småbønder som i ulik grad er involvert.

Cashewbønder tjente rundt 90 million dollar i jordbruksåret 2021/2022, og inntektene fra eksport av både prosesserte nøtter og ubearbeidede nøtter var på 107 millioner dollar.

– Cashew er et betydelig bidrag til Mosambiks økonomi, sa jordbruksminister Celson Correia til parlamentet.

Overtatt fra Green Resources

Private planteskoler er en viktig del av dette for å framdyrke trær som bøndene kan plante, samt utvikle varianter.

Green Resources

  • Green Resources er fortsatt aktive i Mosambik, nå som en del av et nytt partnerskap. De har lagt ned skogvirksomheten i regionen i Mosambik som inkludrer Nampula og Zambezia-provinsen, men fortsetter virksomheten i Niassa-provisen samt i Tanzania og Uganda.
  • I 2016 kom selskapet i en likviditetsskvis og fikk nye lån av blant andre Norfund. Etter mislighold av lån ble Norfund sammen med det finske søsterfondet Finnfund majoritetseiere i 2019. Investeringsfondene ble dermed flertallseierne av selskapet som tidligere hadde fått kritikk i Bistandsaktuelt og flere medier for å ikke ha oppfylt utviklingsløftene i lokalsamfunn der de var virksomme.
  • I fjor høst ble det klart at et nytt partnerskap kalt The African Forestry Impact Platform (AFIP) overtar Green Resources. Partnerskapet forvaltes av det australske investeringsselskapet New Forests.

Da det konkurstruede norske skogselskapet Green Resources trakk seg ut fra området utenfor Nampula i det nordlige Mosambik for halvannet år siden, ønsket Norges Vel at daværende eier Norfund skulle la Norges Vel kjøpe den 340 mål store planteskolen.

– En del av avtalen er at vi må bidra til lokalsamfunnet som fikk Green Resources-plantasjene i fanget. Vi skal konvertere den store planteskolen til noe positivt der cashew-trær og andre matnyttige trær produseres, sier Gjefle.

– Vi blir en slags ryddegjeng etter Green Resources. Vi er i gang med å samtale med lokale ledere og kooperativer. Dette arbeidet har så vidt startet.

De store plantasjene er av nåletrær og eukalyptus.

– De ville aldri ha bidratt til mye inntekter for lokalsamfunnet og var dessuten destruktive for naturen, sier Gjefle.

Nå blir plantasjene gradvis borte ettersom lokalbefolkningen hogger ned trærne til ved og byggematerialer.

Arbeidere på en planteskole i det nordlige Mosambik med cashew-planter.

Håper på cashew

Norges Vel håper at lokale bønder vil se muligheter med cashew og andre trær.

Det første året klarte Norges Vels lokale partnere å produsere 120 000 trær med hovedvekt på cashew. Årets produksjon er over en halv million. For å sikre at bøndene har tilgang på andre typer trær, ble det også produsert sitrus, moringa, papaya, mango og en del andre varianter som bidrar positivt til folks matsikkerhet og helse.

– Vår oppgave er å finne frem til måter å produsere gode trær, men også å se på hvordan bøndene kan organisere seg bedre ved å dyrke nøtter og mat på de samme arealene, sier Gjefle.

Utviklingen av planteskolen Central Nursery Namaita (CNN) er delvis støttet av Norad. Den skal i løpet av fire-fem år bli lokaleid av medlemmer i et kooperativ.

Powered by Labrador CMS