Lønnsom Norges-eksport for botswanske bønder
LOBATSE (b-a): For bøndene i Botswana er storfeeksporten til Norge en lønnsom affære. – Bøndene får nesten tre kroner mer per kilo ved eksport til Norge enn til EU, forteller direktør ved Botswana Meat Commission (BMC).
Dr. M. M. Mannathoko forteller at 55 prosent av leverandørene er småbønder.
- I fjor leverte over 3000 av bøndene kun ett storfe. Det er bare to prosent av våre leverandører som har besetninger på over 100 dyr, sier han.
Botswana, med en befolkning på om lag 1,5 millioner mennesker, har over 2.5 millioner storfe og 2.6 millioner sauer og geiter.
- Vi kan jo ikke spise alt her. Over 90 prosent av storfekjøttet eksporteres, forteller BMC-direktøren.
God hjelp. Den tollfrie kvoten for eksport til Norge på 2700 tonn årlig, som Botswana deler med nabolandet Namibia, ble for første gang fylt opp i fjor.
- Vi kan eksportere mer, men er takknemlig for at vi hele tatt får eksportere tollfritt. Å få betalt nesten tre kroner ekstra per kilo i forhold til eksport til EU er en god hjelp for botswanske bønder, sier Mannathoko.
Den norske importøren i Norge, BM-Food, opplyser at prisgevinsten på frossent industrikjøtt, som utgjør tre firedeler av importen, er hele ti kroner per kilo i forhold til EU. EU er likevel det store eksportmarkedet. I fjor eksporterte BMC 14.000 tonn storfekjøtt til EU-land.
Mannathoko forteller at alt overskuddet i bedriften, gis tilbake til bøndene som en bonus.
Strenge krav. Vi får bli med inn på det toppmoderne slakteriet å se prosessen fra dyret blir avlivet, partert og pakket i emballasje ferdig for eksport.
- Vi har svært strenge krav til hygiene, forteller markedssjef Sonny Molapsi.
Under hele slakte- og parteringsprosessen er kontakten med mulige smittekilder som menneskelig berøring og bord- eller benkeplate minimalisert, ved blant annet at dyret henger på kroker under hele prosessen.
- Den strenge praksisen omkring hygienen virker inn på holdbarheten av ferskt kjøtt. Vårt kjøtt har derfor seks måneders holdbarhet, sier Molapsi.