
Nina Jensen slutter i WWF, blir Røkkes nye "kaptein"
WWFs profilerte generalsekretær skal jobbe for Kjell Inge Røkke. Jobben blir å drifte skipet "Rev", som skal tilrettelegge for avansert miljøforskning til havs. Havforskere vil kunne leie skipet kostnadsfritt.
Jensen har takket ja til å lede driften av verdens største forsknings- og ekspedisjonsskip, REV (Research Expedition Vessel). Skipet har Kjell Inge Røkke på eiersiden, og skal etter planen sjøsettes i 2020.
Dagens Næringsliv anslår prislappen for bygging av skipet til omlag to milliarder kroner.
- Som marinbiolog og miljøentusiast var dette en "once in a lifetime opportunity". Men det var et svært vanskelig valg, for jeg har jo allerede verdens beste jobb, sier hun til Bistandsaktuelt.
41-åringen har bakgrunn som marinbiolog med utdannelse fra Australia og Tromsø. Hun har jobbet i WWF siden 2002, først som frivillig, deretter rådgiver og senere fagsjef. Jensen overtok som generalsekretær etter Rasmus Hansson i 2012.
Sa først nei
Nina Jensen og hennes nye sjef traff hverandre gjennom WWFs samarbeid med Aker Biomarine og Aker Seafoods. For omtrent ett år siden ringte Kjell Inge Røkke henne og fortalte om det nye superskipet han planla å bygge.
Han vllle at hun skulle lede driftsselskapet X-Four-10, som er et datterselskap av fiskerimilliardærens konsern, men hun takket først nei.
- Etter hvert så jeg mulighetene og ambisjonene som lå i dette prosjektet, og at det bare kan fungere med en person med "hjertet på rett plass" på toppen, forteller Jensen.
Hun takket ja for omtrent en måned siden, og vil sannsynligvis tiltre i starten av januar.
Jensen vil få en ny årslønn på to millioner kroner. WWFs styre har satt ned en rekrutteringskomité for å finne hennes etterfølger.
Mannskap på rundt 30
WWF inngikk i mai i år en samarbeidsavtale med Rosselinis Four-10, der målet er å skape konkrete løsninger for å snu den negative miljøutviklingen i havet.
Det nye skipet blir 181 meter langt, har en egen bemannet miniubåt, to landingsplasser for helikoptere og droner. Det vil ha et mannskap på rundt 30 og plass til både forskere og turister. En tredel av REV skal nemlig leies ut for å dekke driftskostnadene. Det er den eneste inntekten skipet skal generere, forsikrer Jensen.
Dagens Næringsliv omtaler prosjektet som "et av de største filantropiske prosjekter en næringslivsleder i Norge har iverksatt i nyere tid". Havforskerne vil kunne disponere skipet fire måneder i året, gratis.
- Dette prosjektet er "non-profit" og forskningen skal være helt fri. En uavhengig forskningkomité skal vurdere hvilke prosjekter vi skal satse på, men vi ønsker å gi unge forskere en mulighet de kanskje ikke ville fått ellers, sier hun.
"En flytende tenketank"
Jensen beskriver skipet som en "flytende tenketank", med 3D-printere, verksteder og auditorium. Det skal bygges av Vard, tidligere Aker Yards. Byggingen vil skje i Norge og Romania, med oppstart i februar 2018.
- Jeg er glad og stolt over å kunne meddele at Nina har akseptert vårt tilbud om å bli administrerende direktør for selskapet som opererer vårt avanserte forsknings- og ekspedisjonsfartøy. Sammen vil vi utvide vår kunnskap og lete etter mer bærekraftige og miljøvennlige løsninger for verdenshavent, sier Røkke i en uttalelse på Rosselinis hjemmeside.
Skipet skal eies via et selskap i skatteparadiset Cayman Island, men ha norsk flagg.