Iransk rapper dømt til døden etter å ha støttet kvinnebevegelsen

Den iranske rapperen Toomaj Salehi er dømt til døden for lovbrudd knyttet til kvinnerettsdemonstrasjonene i landet etter Mahsa Aminis død i 2022.

Publisert Oppdatert

Det forteller advokaten hans, Amir Raisian, til den reformvennlige avisa Shargh, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Rapperen ble pågrepet i oktober 2022 etter å ha kritisert regimet og vist støtte til demonstrantene som protesterte mot prestestyret og kvinneundertrykking.

Advokaten hans understreker at dommen kommer til å bli anket, noe som må skje innen 20 dager. Dommen var onsdag ettermiddag ennå ikke bekreftet av iransk rettsvesen.

Kritiske tekster

Rapperen var blant tusenvis av unge iranere som protesterte mot iranske myndigheters behandling av kvinner etter at den unge kvinnen Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt. Hun ble pågrepet som følge av feil bruk av hodeplagg.

Salehi har skrevet en rekke kritiske tekster mot regimet og er en kjent mann både i Iran og det iranske eksilmiljøet. Han var blant de første kunstnerne som uttrykte støtte til protestene.

– Han ville bare være folkets stemme, sa onkelen hans Eghbal Eghbali til nyhetsbyrået TT etter pågripelsen.

Fengselsdom

Irans høyesterett har tidligere dømt Salehi til seks år og tre måneders fengsel, selv om påtalemyndigheten ønsket dødsstraff.

I en periode var han løslatt mot kausjon, og i løpet av de tolv dagene i frihet fortalte han om omfattende tortur mens han hadde sittet innesperret.

Deretter ble han pågrepet igjen, og onsdag kom meldingen om at en revolusjonsdomstol har dømt han til døden for å ha ført «krig mot Gud» i tillegg til å ha «spredt korrupsjon i verden», ifølge opposisjonsvennlige iranske medier.

Salehis advokat sier det er helt uvanlig at en revolusjonsdomstol ikke respekterer en tidligere høyesterettsdom.

I fjor sommer samlet eksiliranere seg i Oslo for å markere støtte til Salehi. Organisasjonene Safemuse og Freemuse, som kjemper for kunsterlig frihet, sendte i 2022 brev til den norske regjeringen for at norske myndigheter skulle forsøke å få rapperen løslatt.

Powered by Labrador CMS