Lovende studie av mulig ny vaksine

I Nigeria pågår det nå en ny klinisk studie av lassa febervaksine. Det er den første fase 2-studien av en slik vaksinekandidat noensinne, ifølge en pressemelding fra en gruppe samarbeidspartnere innenfor global helse.

Publisert

Lassafeber er en vanlig sykdom i Vest-Afrika og kjennetegnes blant annet med store blødninger og høy dødelighet. Ingen godkjent vaksine eksisterer for tiden.

Mer enn 600 deltakere i Ghana, Liberia og Nigeria forventes å melde seg på studien, som er finansiert av blant andre den norskstøttede vaksinekoalisjonen CEPI. Sistnevnte er et globalt partnerskap som jobber for å få fart på utviklingen av vaksiner mot epidemiske og pandemiske trusler.

Forsøket i Nigeria er utformet i samråd med partnere i landet – sentrale medisinske forskningsmiljøer, klinikere, forskere og ulike samfunnsorganisasjoner.

– Dette vil sikre at vaksineutviklingen tar hensyn til lokal kontekst, erfaring og perspektiver samtidig som de fremmer bærekraftig forskningskapasitet og partnerskap i landet, sier legen Abdulwasiu Bolaji Tiamiyu som leder HJFMRI, og hovedetterforsker av IAVI C105 i Nigeria. 

I Vest-Afrika rammes rundt 300.000 mennesker hvert år av sykdommen, mens rundt 5000 mennesker dør, ifølge offisielle tall. 

Den reelle sykdomsbyrden antas å være enda mye høyere. Nigeria, Liberia, Sierra Leone og Guinea er mest berørt, men det er rapportert om en økt risiko for spredning til andre land i regionen.

Powered by Labrador CMS