Maratonvalget i India har startet

Indiske valglokaler har åpnet for en seks uker lang maraton i demokrati, en gigantisk øvelse i verdens mest folkerike land. Hele 968 millioner kan avgi stemme.

Publisert Oppdatert

Fredag morgen åpnet de første valglokalene i India, blant annet i byen Haridwar i delstaten Uttarakhand nord i landet, melder nyhetsbyråets AFPs journalister på stedet.

Valget skal gå over seks uker og er delt inn i ulike faser. Det var den første fasen som startet fredag. Siste fase avsluttes 1. juni.

Statsminister Narendra Modi er ventet å vinne sin tredje periode på en plattform av vekst, velferd og hindunasjonalisme. Modi representerer partiet Bharatiya Janata Party (BJP). Mot seg har han en allianse av et par dusin partier som lover større statlige bidrag til den enkelte og mer målrettet kamp for sosial likhet.

Modi oppfordrer sine landsmenn til å bruke stemmeretten og til å møte opp i stort antall. Hver eneste stemme teller, sier han, og ber spesielt unge og førstegangsvelgere til å dra til valglokalene.

Første fase av valget omfatter 166 millioner velgere i 102 kretser i 21 delstater og territorier, fra Tamil Nadu i sør til Arunachal Pradesh i Himalaya mot grensen til Kina.

Flere meningsmålinger viser at Modi vil få et klart flertall i valget, til tross for økende bekymring om arbeidsledighet, inflasjon og forholdene innen landbruket på bygdene.

Modi ligger an til å vinne rundt 370 av de 543 plassene i nasjonalforsamlingen, opp fra 303 i 2019. Med to tredels flertall innen rekkevidde kan Modis parti innføre omfattende endringer i grunnloven.

Powered by Labrador CMS