
Sør-Afrika: De verste opptøyene siden kampen mot apartheid
Sør-Afrika er rammet av omfattende opptøyer som så langt har krevd minst 212 liv. Den siste uka er en en rekke kjøpesentre plyndret og satt i brann, mens demonstranter har opprettet veisperringer. Lokale medier rapporterer at kretsen rundt tidligere president Jacob Zuma spiller en sentral rolle i å organisere opptøyene. 25.000 soldater er satt inn for å bistå politiet.
***Artikkelen er oppdatert med nye dødstall og opplysninger per 16. april kl. 17.30***
Protestene i landet er blant de største siden det forhatte apartheidsystemet ble avviklet og landets svarte majoritet fikk stemmerett og regjeringsmakt i 1994. Det erkjente også landets president Cyril Ramaphosa i en tale tirsdag.
Uroen brøt ut som følge av fengslingen av tidligere president Jacob Zuma. Den omstridte eks-presidenten, ble nylig dømt til 15 måneders fengsel for å ha nektet å møte for en granskingskommisjon og svare på anklager om korrupsjon under hans presidentperiode.
Kilder tett på den tidligere presidenten sier til den sørafrikanske avisen Mail and Guardian at opptøyene bare er første del av en større plan fra Zuma-vennlige kretser for å destabilisere landet. I første fase har urostifterne villet kutte matforsyninger for å skape sult og misnøye i befolkningen, deretter vil det bli mobilisert militære ressurser, skriver avisen.
- Det samlede antallet personer som har mistet livet siden begynnelsen på demonstrasjonene, har steget til 72, het det i en uttalelse fra politiet tirsdag. Torsdag kveld ble dødstallet oppjustert til 117 og fredag til 212.
Det framgår ikke av nyhetsmeldingene om det er sikkerhetsstyrker, private sikkerhetsvakter eller urostiftere som har stått bak drapene.
Plyndring
Protestene har vært sterkest i Johannesburg, der seks personer ble drept mandag. Ytterligere ti omkom i forbindelse med plyndring av et supermarked i bydelen Soweto tirsdag.
I et kjøpesenter i Soweto ble tilsammen 34 butikker plyndret og flere minibanker revet ut av veggen. En fortvilet butikkeier som er intervjuet av den sørafrikanske avisen Mail and Guardian forteller at urostifterne fikk holde på i fire timer før politiet dukket opp og fikk stanset plyndringen.
BBC filmet tirsdag et spebarn som ble kastet ut fra en brennende boligblokk i Durban. Spebarnet ble reddet av forbipasserende og naboer som tok imot det på bakken. Deretter satte de opp stiger for å redde ut andre beboere. Brannen skal ha vært påsatt av folk som først hadde plyndret butikker i bygningens første etasje.
Dødstallet i Zumas hjemprovins KwaZulu-Natal steget til 26, opplyste myndighetene tidligere på dagen.
Mer enn 200 kjøpesentre skal ha blitt plyndret, opplyste en representant for en sørafrikansk næringslivsorganisjon til nyhetsbyrået Bloomberg mandag ettermiddag.
Ifølge politiet er over 1200 personer pågrepet under uroen, mens myndighetene i KwaZulu-Natal anslår at det er gjort skade for nærmere 600 millioner kroner.
Politiet oppgir også at de har en liste på tolv navn over folk som er mistenkt for å stå bak uroen.
Matmangel og korona
President Cyril Ramaphosa sier at volden er helt uten sidestykke for Sør-Afrikas historie etter at apartheid tok slutt i 1994.
- Eiendommer er vandalisert og ødelagt. Butikker er plyndret. Lovlydige borgere har blitt truet og skremt. Arbeidere er redde for at de kanskje ikke kan komme tilbake på jobb. Folk har dødd. Dette er ikke det vi skal være som folk, sa presidenten.
Landet står også i fare for mat- og medisinmangel som følge av uroen, ifølge Ramaphosa. Samtidig trues landet av en tredje koronabølge.
Opptøyene hindrer også trafikken, noe som forstyrrer transport- og forsyningskjeder i en av Afrikas største økonomier.
Den sørafrikanske regjeringen utplasserte onsdag 25.000 soldater i et forsøk på å stanse de voldelige opptøyene. Regjeringen frykter at plyndringene kan føre til omfattende mat- og drivstoffmangel.
Mens situasjonen rotet seg noe ned i Johannesburg-området onsdag, fortsatte uroen i KwaZulu-Natal.

Segregert land
Tre tiår har gått siden Sør-Afrika opphevet de forhatte apartheid-lovene, men fortsatt er landet preget av segregering og ulikheter mellom svarte og hvite.
Selv om det i dag finnes både styrtrike svarte og fattige hvite i Sør-Afrika, viser statistikken med tydelighet at hudfarge fortsatt er en avgjørende faktor for velstand.
Arbeidsledigheten er nå på 36,5 prosent blant svarte, mens den er 8,8 prosent blant hvite.
67 prosent av Sør-Afrikas dyrkbare jord er fortsatt i hendene på det hvite mindretallet, rett nok en bedring fra 30 år tilbake da 87 prosent av jorda var eid av hvite.
Les også: Tomm Kristiansens kommentar til uroen i Sør-Afrika