
Norsk tenketank i topp 25 innen utvikling og miljø
Ingen norsk tenketank* er blant verdens 25 ledende institusjoner, men hvis man luker man bort USAs beste, kommer Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) på 25 plass, mens Norsk utenrikspolitisk institutt havner på en 47 plass blant ikke-amerikanske tankesmiene.
Senter for utvikling og miljø ved Univesitetet i Oslo er både på listen over de 25 beste tankesmier innen internasjonal utvikling og innen miljø. PRIO er blant de 25 beste på internasjonal politikk og sikkerhet, mens Nupi kommer på listen over ”Best Government Affiliated Think Thanks”.
Brookings Institution og Council of Foreign Relations betraktes i en fersk rapport utgitt av University of Pennsylvania som verdens beste tankesmier. Deres ideer blir hentet fram i mange sammenhenger, og de påvirker aktivt amerikansk politikk. Chatham House i Storbritannia er den beste ikke-amerikanske institusjonen. Dette er fjerde gangen universitetet har gjort en omfattende rangering av verdens tenketanker.
Globalt er det 6480 tenketanker i verden fordelt på 169 land. 30 prosent av dem er i Nord-Amerika, etterfulgt på 27 prosent i Europa. Afrika og Midtøsten står for 13 prosent, Latin Amerika og Karibia har 11 prosent, mens Asia skilter med 18 prosent.
Norge har, ifølge rapporten, 14 institusjoner som de betrakter som tenketanker. Det er like mange som Namibia og langt færre enn de 85 i Sør-Afrika, 292 i India og 81 i Brasil. USA topper listen med 1816 institusjoner, med Kina på annen plass med 425.
Ifølge rapporten har det siste tiåret sett en stor vekst i globale nettverk og partnerskap mellom ulike forskningsinstitusjoner.
*«Tenketank» er en oversettelse av det engelsk-språklige «think tank», som oppstod i USA så sent som i 1948. I norsk har vi fra før ord som «tankesmie», «tenkeboks» som synonyme begreper. Ordet «tenketank» betegner en gruppe mennesker med ulike kvalifikasjoner, et organ, en institusjon osv. som kommer sammen for å klekke ut ideer, analyser, råd om politikk, næringsliv eller annet, f.eks. faglige forhold. Kilde: NRK