Russiske sikkerhetsstyrker står vakt utenfor en rettssal på Krim under rettssaken mot Nariman Dzhelyalov og to andre krimtatariske rettighetsaktivister.

80 år siden Stalins folkemord, på Krim tør ingen markere dagen

18. mai er det 80 år siden Stalins deportasjon og folkemord mot tatarene på Krim-halvøya. Men i deres gamle hjemtrakter er det ingen lenger som tør å markere dagen. – Det er frykten som rår, sier en ukrainsk redaktør.

Publisert Oppdatert

Sovjetunionens diktator Josef Stalin begrunnet massedeportasjonene fra Krim med en påstand om at folkegruppen krimtatarer hadde samarbeidet med nazi-Tyskland under 2. verdenskrig. Historikere har senere fastslått at det var flere tatarer som var soldater i sovjethæren enn som allierte seg med tyskerne mot Sovjet-makten. 

– Ti år med russisk okkupasjon har gjort Krim til en fryktens halvøy.

Sevgil Musaieva, ukrainsk redaktør

Omlag 200.000 krimtatarer ble deportert til Sentral-Asia og Sibir. Av disse døde om lag 40 prosent under transporten eller som følge av sult og sykdommer i løpet av det første året. Mange døde i fengsler og interneringsleirer. 

Det var først på slutten av 1980-tallet, i tida før Sovjetunionens sammenbrudd, at de som hadde levd i eksil fikk lov å vende tilbake til Krim-halvøya.

– Minnedagen var det første som ble forbudt

Sevgil Musaieva er selv tatar og redaktør i ukrainske Pravda.

– Deportasjonsdagen 18. mai var i mange år en svært viktig dag å markere. Hvert år hadde krimtatarene samlet seg i sentrum av Simferopol til en stor minneseremoni, men det tok slutt i 2014 på ordre fra okkupasjonsmakten, sier redaktøren Sevgil Musaieva.

Den kjente og prisbelønte redaktøren er selv tatar og oppvokst på Krim, men i dag bosatt i Ukrainas hovedstad Kyiv. 

– Minnemarkeringen 18. mai var det aller første Russland forbød, rett etter okkupasjonen, sier Musaieva.

Som en motvekt til den russiske holdningen markerer Ukraina nå dagen enda tydeligere enn før. I 2016 vedtok det ukrainske parlamentet å anerkjenne Stalins deportasjon av folkegruppen som et folkemord. Samtidig ble det bestemt å gjøre 18. mai til en nasjonal minnedag.

– Sterke følelser 

Krimtatarene:

Tyrkisk etnisk gruppe med opprinnelse på Krim-halvøya. 

I 1944 vedtok Sovjetunionen å fordrive hele folkegruppen, inkludert familier som hadde kjempet på sovjetisk side under 2. verdenskrig, til Sentral-Asia og Sibir. 

Ukraina har i dag omlag 248.000 innbyggere som definerer seg som tilhørende folkegruppen. Usbekistan har 239.000 og Tyrkia omlag 150.000. I tillegg er det minoritetsbefolkninger i en rekke andre land.

Kilde: Ukrainas statistikkbyrå / Big Russian Encyclopedia

– For krimtatatarene er det minnedag som vekker sterke følelser. Både på grunn av det som skjedde og fordi historien gjentar seg. Vi tatarer er fortsatt utsatt for forfølgelse. De ansvarlige for deportasjonen derimot ble aldri straffet og det ble aldri utbetalt noen erstatning til ofrene, sier Musaieva.

– Hva vet du om rettighetssituasjonen på Krim i dag, for krimtatarene og andre?

– Ti år med russisk okkupasjon har gjort Krim til en fryktens halvøy. Folk er redde for å snakke med deg. Selv det å trykke «like» på bildene dine på Facebook eller Instagram er farlig. De unngår enhver form for politiske samtaler over telefon eller i sosiale medier.

Musaieva forklarer at okkupasjonsmaktens profilering av krim-tatarene skyldes at deres organisasjon sto fremst blant de som har demonstrert mot Putin-regimets annektering av Krim i 2014. 

Det ledet til både massearrestasjoner av demonstranter og trakassering og tiltaler mot krimtatarenes representanter. Blant de mest kjente er Nariman Dzhelyalov (hovedbildet). I 2021 ble han arrestert og dømt til 17 år i fengsel i en russiskdominert domstol på Krim. To andre krimtatariske aktivister ble dømt til 15 års fengsel i samme rettssak. 

EUs delegasjon til Ukraina har uttrykt bekymring for Dzhelyalovs helsetilstand og etterlyser samtidig informasjon om situasjonen hans i fengselet.  

Den krimtatariske rettighetsaktivisten Nariman Dzhelyalov blir eskortert inn i en politbil av en russisk soldat under rettssaken i 2021. Dzhelyalov ble anklaget for medvirkning til sabotasje av en gassrørledning og dømt til 17 års fengsel.



Powered by Labrador CMS