Norge spiller en viktig rolle i giverlandsgruppen for Palestina (AHLC). Her er fra et møte i Oslo Rådhus. På møtene deltar vanligvis representanter for Palestina, Israel, USA,Verdensbanken og europeiske, arabiske og andre giverland.

Stortinget sa nei til evaluering av milliardbistanden til Palestina

Norge har gitt over 7 milliarder kroner i samlet bistand til Palestina de siste ti årene. Men Stortinget har sagt tverrpolitisk nei til en bred evaluering av den samlede norske bistanden, ifølge avisen Vårt Land.

Publisert Oppdatert

Avisen skriver at ingen norske regjeringer har ønsket en grundig evaluering av bistanden til de palestinske områdene og UNRWA.

I 2017 fremmet daværende SV-representant på Stortinget, Bård Vegar Solhjell et forslag om en uavhengig evaluering som "skal inneholde en gjennomgang og vurdering av mål, virkemidler og allianser som har blitt brukt siden Oslo-avtalens inngåelse". Forslaget ble nedstemt og bare støttet av SV, skriver Vårt Land. Solhjell er i dag direktør for Norad. Det er Utenriksdepartementet som styrer Palestina-bistanden.

Les kronikken:  Palestina-bistanden – som å kjøre på motorveien i mørket uten lys

Skal følge nøye med

På spørsmål fra avisen om det er "ingenting av bistanden til Gaza som bør gjennomgås eller evalueres på nytt?", svarer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at vekslende norske regjeringer har lagt stor vekt på at norsk bistand ikke skal havne i Hamas-administrasjonen.

– Vi er opptatt av at humanitær hjelp kan komme frem. Og at selvstyremyndighetene overlever dette dramatiske øyeblikket. Kollapser de, er det ingen som vil glede seg mer enn Hamas, sier Støre til Vårt Land. 

Når det gjelder evalueringer sier Støre at "vi skal følge nøye med i vårt system".

Les også: Krf og Frp vil fryse langsiktig bistand til de palestinske områdene

Ingen evaluering på gang

Norads evalueringsavdeling har ingen planlagt eller pågående evaluering av støtten til de palestinske områdene.

Mye av den norske bistanden til palestinske myndigheter kanaliseres gjennom multilaterale organisasjoner som Verdensbanken, Den internasjonale banken for gjenoppbygging og utvikling  og FNs utviklingsprogram (UNDP). Deres programmer blir vanligvis ikke evaluert av Norge ettersom programmene har flere givere og de har egne evalueringsrutiner.

Verdensbanken utarbeider hvert år en rapport om den økonomiske utviklingen i de palestinske områdene på bakgrunn av budsjettstøtten fra det internasjonale samfunnet. I rapporten for 2023 skriver de at det er behov for fortsatt giverstøtte, samtidig som de palestinske selvstyremyndighetene må gjennomføre en rekke reformer.

Forsker Kjersti G. Berg, som er førsteamanuensis ved Høgskolen NLA, og tilknyttet Chr. Michelsens institutt skrev nylig i Panorama at bistanden til Palestina er "er et stort bistandsparadoks: 

«Samtidig som en levedyktig palestinsk stat er blitt mindre og mindre sannsynlig, har det internasjonale samfunnet holdt fast på ideen om en bistandsdrevet fredsprosess mot en tostatsløsning. Det kan beskrives som å kjøre på motorveien i mørket uten lys, det er en tilsynelatende evig statsbygging uten en politisk reell visjon.»

Powered by Labrador CMS