Generalsekretær Lindis Hurum i Leger Uten Grenser og lege Morten Rostrup før TV-aksjonen, som ble sendt på NRK søndag.

Samlet inn 266 millioner kroner – ny rekord for TV-aksjonen

Årets TV-aksjon har fått inn 266 millioner kroner. Pengene går til blant annet Leger Uten Grensers arbeid med glemte kriser.

Publisert

Den gamle rekorden kom i 2014, da Kirkens Nødhjelp fikk inn 253 millioner kroner.

– Vi i Leger Uten Grenser er så fantastisk imponert og stolte over alle de som i år har støttet årets TV-aksjon. Dette resultatet er over all forventning og vi er helt overveldet av både engasjementet og givergleden i år, sier generalsekretær Lindis Hurum i Leger Uten Grenser i en pressemelding.

Svalbard på topp

Rett etter midnatt natt til mandag ble det eksakte beløpet oppgitt å være 266.211.650 kroner. Det tilsvarer i gjennomsnitt drøye 49 kroner per innbygger.

Ifølge NRK topper Svalbard lista, med 623 kroner per innbygger, foran Utsira og Træna.

Midlene fra TV-aksjonen vil bli brukt til å rykke ut og bekjempe sykdommer i Kongo, Den sentralafrikanske republikk, Sierra Leone og Bangladesh.

50 millioner fra regjeringen

Som i fjor har regjeringen i år støttet TV-aksjonen med 50 millioner kroner. Siden Leger Uten Grenser ikke ber om statlige midler, går disse pengene til søsterorganisasjonen Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi), som jobber med å forske på og utvikle medisiner mot glemte sykdommer.

– Etter to år med pandemi er det krystallklart at smitte og alvorlige sykdommer rammer hele verden. Sykdommer kjenner ingen landegrenser. Derfor er årets TV-aksjon så viktig, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i en pressemelding.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) deltok tidligere i uka i TV-aksjonens ringedugnad for næringslivet.

– Markedet alene klarer ikke tilby rimelige vaksiner og medisiner til menneskene som trenger det mest. Mange helsekriser og humanitære kriser får heller ikke den oppmerksomheten de burde fått, sier hun.

Les også: Leger Uten Grensers lillebror vil ta knekken på sovesyke

95 millioner i bøssene

Ifølge Leger Uten Grenser har næringslivet samlet inn 40 millioner. Skoler og barnehager har samlet inn mer enn 18 millioner kroner. 95 millioner kom inn på bøssene, og av dette var 40 millioner kontanter.

– Dette vil utvilsomt bidra til at vi kan gi enda flere mennesker livreddende helsehjelp i noen av verdens glemte kriser. Jeg er evig takknemlig for å være med på denne dugnaden sammen med hver og en av dere, og vil takke alle sammen ved å si: sammen redder vi liv, sier Lindis Hurum i Leger Uten Grenser.

Powered by Labrador CMS