En kvinne står i kø ved en skole i byen Shire og venter på matrasjoner 15. mars i fjor. Også den gang var byen kontrollert av etiopiske regjeringsstyrker.

Etiopia: Tigray-styrker på retrett, trekker seg ut av viktig by

Tigray-styrker har måttet gi opp en strategisk viktig by nær grensen til Eritrea. Byen er overtatt av etiopiske styrker og deres allierte, melder internasjonale medier. Samtidig fortsetter krigen i den beleirede regionen å rase langs flere frontavsnitt.

Publisert Oppdatert

Tigrayiske styrker kjemper mot etiopiske og eritreiske styrker i nord, og mot etiopiske og amhariske styrker i sør. Etter nærmere to års blokade og beleiring av regionen er våpenmakten ulikt fordelt, i disfavør av Tigray-styrkene.

I flere dager har det vært meldt om en stor etiopisk-eritreisk offensiv og kraftig artilleribeskytning av byen Shire i Tigray. Byen har rundt 100 000 innbyggere. I tillegg bor det ytterligere 60 000 internflyktninger i byen.

Flere sivile skal ha blitt drept som følge av beskytningen, blant dem også en hjelpearbeider fra International Rescue Committee. Organisasjonen bekreftet i en uttalelse lørdag at en av deres ansatte var drept og en annen såret. To andre sivile skal ha blitt drept og tre andre såret i det samme angrepet.

I går meldte nyhetsbyrået Reuters at Shire var overtatt av etiopiske styrker og deres allierte. Washington Post melder om det samme og rapporterer også om en bølge av lokale innbyggere som flykter fra byen.

Les mer: Spedbarn i livsfare, nyrepasienter dør uten dialyse-tilbud

Bekreftes av Tigray-ledelsen

Meldingene om Tigray-styrkenes retrett er bekreftet av den tigrayiske sentralkommandoen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Shire regnes som en viktig by langs en av hovedveiene som leder til Tigray-regionens hovedstad Mekelle. Byen har også en flyplass som, ifølge Washington Post, vil være av stor militær verdi for etiopiske styrker og deres arsenal av angrepsdroner.

Regjeringen i Addis Abeba har uttalt at den har til hensikt å ta over alle regionens flyplasser.

Tigray-regionen har vært under hel eller delvis blokade og beleiring av fiendtlige styrker i nærmere to år, noe som blant annet har ført til alvorlig mangel på mat, drivstoff og medisiner. Den føderale regjeringen i Addis sier nå at den vil sørge for humanitære forsyninger til befolkningen i «frigjorte områder».

Flere meldinger og ferske bilder på sosiale medier tyder på at også byen Alamata i den sørlige delen av Tigray er erobret av føderale etiopiske og amhariske regionale styrker, uten at dette foreløpig er bekreftet av de regionale myndighetene.

Etiopia i ferd med å rives i stykker

Tigrayiske talspersoner kaller den nåværende fasen av krigen for en krig for «Tigrays overlevelse» og oppfordrer befolkningen til samhold og å avgi flere sønner og døtre til krigen.

Den eritreiske hæren, som selv hevder at den ikke deltar i krigen, la mandag ut «gledesmeldinger» på sin twitterkonto om at de tigrayiske byene Shire, Alamata og Korum hadde falt.

FNs generalsekretær Antonio Guterres advarte mandag om at Etiopia er i ferd med å rives i stykker, skriver NTB.

– Situasjonen i Etiopia er i ferd med å komme ut av kontroll. Volden og ødeleggelsene har nådd et kritisk nivå, advarte Guterres.

Både FN-sjefen, USA, EU og Den afrikanske union har oppfordret til en umiddelbar og betingelsesløs våpenhvile, men kravet er så langt avvist av etiopiske myndigheter.

Powered by Labrador CMS