Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier han jobber døgnet rundt med på få landene som har stanset støtten til UNRWA til å ombestemme seg. Her er Barth Eide (t.v) sammen med FNs generalsekretær António Guterres etter et møte forrige uke.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier han jobber døgnet rundt med på få landene som har stanset støtten til UNRWA til å ombestemme seg. Her er Barth Eide (t.v) sammen med FNs generalsekretær António Guterres etter et møte forrige uke.

Barth Eide om kutt i UNRWA-støtte: – Jeg tror vi skal få mange land til å snu

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) tror flere av landene som har kuttet støtten til FN-organisasjonen UNRWA, vil snu. Organisasjonen er tungt inne i Gaza.

Publisert Oppdatert

14 land har varslet at de setter støtten til UNRWA på vent. Eide sier at han jobber dag og natt for å få dem til å ombestemme seg.

– Jeg tror vi får et stadig større gjennomslag for det, for her har noen handlet litt fort. Jeg tror vi skal få mange til å snu, sa Eide i Stortinget torsdag.

Onsdag advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) om at Gazas befolkning er i ferd med å sulte i hjel, og ba innstendig om at land gjenopptar støtten til UNRWA. Organisasjonen er den største og viktigste hjelpeorganisasjonen for millioner av palestinske flyktninger i Midtøsten.

Bakgrunnen for at flere land har kuttet støtten, er at Israel har anklaget minst tolv UNRWA-ansatte for å ha medvirket i Hamas-angrepet 7. oktober.

– Vi er alle enige i at det er uakseptabelt at ansatte kan ha deltatt i terrorhandlinger. Det man vanligvis gjør, er å gå etter de individene. Man ser også om det er noe som man kan gjøre annerledes i fremtiden. Hvis noen i en politistyrke har begått kriminalitet, så legger man ikke ned hele politistyrken. Men her har man på en måte trukket den konklusjonen, sier Eide.

Flere forslag knyttet til krigen i Gaza og Norges forhold til Israel er torsdag oppe til debatt og votering torsdag i Stortinget. MDG og SV har begge foreslått at Norge skal øke støtten til UNRWA.

UNRWA kan måtte legge ned i løpet av en måneden, melder organisasjonen

– Dersom bidragene uteblir, vil vi mest sannsynlig måtte avslutte våre operasjoner innen utgangen av februar, ikke bare i Gaza, men i hele regionen, sier UNRWAs leder Philippe Lazzarini.

UNRWA har siden 1949 hjulpet palestinere som ble fordrevet da staten Israel ble opprettet.

Hjelpeorganisasjonen bistår i dag av rundt 5,9 millioner palestinske flyktninger og deres etterkommere på Gazastripen, Vestbredden, Syria, Libanon og Jordan og gir dem skolegang, helsetjenester, sosialhjelp, mat og boliger.

Powered by Labrador CMS