Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier han jobber døgnet rundt med på få landene som har stanset støtten til UNRWA til å ombestemme seg. Her er Barth Eide (t.v) sammen med FNs generalsekretær António Guterres etter et møte forrige uke.

Barth Eide om kutt i UNRWA-støtte: – Jeg tror vi skal få mange land til å snu

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) tror flere av landene som har kuttet støtten til FN-organisasjonen UNRWA, vil snu. Organisasjonen er tungt inne i Gaza.

Publisert Oppdatert

14 land har varslet at de setter støtten til UNRWA på vent. Eide sier at han jobber dag og natt for å få dem til å ombestemme seg.

– Jeg tror vi får et stadig større gjennomslag for det, for her har noen handlet litt fort. Jeg tror vi skal få mange til å snu, sa Eide i Stortinget torsdag.

Onsdag advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) om at Gazas befolkning er i ferd med å sulte i hjel, og ba innstendig om at land gjenopptar støtten til UNRWA. Organisasjonen er den største og viktigste hjelpeorganisasjonen for millioner av palestinske flyktninger i Midtøsten.

Bakgrunnen for at flere land har kuttet støtten, er at Israel har anklaget minst tolv UNRWA-ansatte for å ha medvirket i Hamas-angrepet 7. oktober.

– Vi er alle enige i at det er uakseptabelt at ansatte kan ha deltatt i terrorhandlinger. Det man vanligvis gjør, er å gå etter de individene. Man ser også om det er noe som man kan gjøre annerledes i fremtiden. Hvis noen i en politistyrke har begått kriminalitet, så legger man ikke ned hele politistyrken. Men her har man på en måte trukket den konklusjonen, sier Eide.

Flere forslag knyttet til krigen i Gaza og Norges forhold til Israel er torsdag oppe til debatt og votering torsdag i Stortinget. MDG og SV har begge foreslått at Norge skal øke støtten til UNRWA.

UNRWA kan måtte legge ned i løpet av en måneden, melder organisasjonen

– Dersom bidragene uteblir, vil vi mest sannsynlig måtte avslutte våre operasjoner innen utgangen av februar, ikke bare i Gaza, men i hele regionen, sier UNRWAs leder Philippe Lazzarini.

UNRWA har siden 1949 hjulpet palestinere som ble fordrevet da staten Israel ble opprettet.

Hjelpeorganisasjonen bistår i dag av rundt 5,9 millioner palestinske flyktninger og deres etterkommere på Gazastripen, Vestbredden, Syria, Libanon og Jordan og gir dem skolegang, helsetjenester, sosialhjelp, mat og boliger.

Powered by Labrador CMS