Bilder av de to drepte, canadiske Anthony Ihnat og spanske Emma Igual, ble søndag lagt ut på det ukrainske forsvarsdepartementets side på X (tidligere Twitter).

Ukraina: Skulle bistå sivile nær fronten, ble selv drept

Å bistå sivile i områder tett på frontlinjen i Øst-Ukraina – det var målet for spanske Emma Igual og canadiske Anthony Ihnat. Lørdag ble begge drept da en drone traff kjøretøyet de satt i.

Publisert Oppdatert

Hjelpekonvoien var i småbyen Chasiv Yar i Bakhmut-regionen da den hvite varebilen de satt i, kom under beskytning fra russisk side, opplyser det ukrainske forsvarsdepartementet. 

I bilen satt spanske Emma Igual, som var organisasjonens hjelpekoordinator, den canadiske hjelpearbeideren Anthony Ihnat, den tyske legen Ruben Mawick og den svenske ambulansearbeideren Johan Thyr. Mens den spanske og den canadiske hjelpearbeideren ble drept, ble de to andre lettere skadd.

«I går mistet vi to fantastiske venner. Vakre mennesker som har gjennomlevd forskrudde tider», skriver organisasjonen Road to Relief i sosiale medier.

Ukrainske talspersoner understreker at veien hjelpearbeiderne kjørte på, var under ukrainsk kontroll og at alle kjøretøyer som beveger seg på veien, er fra den ukrainskkontrollerte delen av Donetsk.

Overtent på ett minutt

Svenske Thyr forteller om angrepet i et intervju med Expressen. Hensikten med turen var blant annet å vurdere risikoen ved å drive hjelpetiltak i området.

– Vi var på vei mot en liten by som heter Ivanivske utenfor Bakhmut. Vi var fire i bilen, sier Thyr.

Han mener prosjektilet som traff dem, var en såkalt selvmordsdrone. Bilen kjørte av veien, veltet og tok deretter fyr.

– Vi ble hentet av soldater som kjørte oss til sykehuset. Alt gikk veldig fort. Fra vi havnet utfor veien og til bilen ble overtent, tok det bare ett minutt, forteller Thyr.

Han får nå behandling for brannskader på et sykehus i Øst-Ukraina, mens den tyske frivillige hjelpearbeideren Ruben Mawick er innlagt på et annet sykehus med blant annet hodeskader.

Jobbet i krigsområder

Den lille organisasjonen Road to Relief synes å ha tatt stor risiko i sitt arbeid i Øst-Ukraina. Hovedoppgaven har vært å levere hjelpeforsyninger og å evakuere og hjelpe sivile i de aller mest krigsutsatte delene av landet. 

Det har vært mange russiske angrep i området. Nylig ble 17 personer drept da et russisk missil traff et marked i nabobyen Kostiantinivka.

Spanske Emma Igual var blant stifterne av Road To Relief i mars 2022, bare få uker etter den russiske invasjonen. Hun kom fra Barcelona og hadde erfaring fra hjelpearbeid siden 2009. Blant annet var hun aktiv med hjelpearbeid overfor syriske flyktninger i Hellas i perioden 2015-2017. 

I intervjuer har Igual fortalt at hennes engasjement sprang ut av familiehistorien og den jødiske bestemoren som måtte flykte for å holde seg skjult for nazistene i Østerrike under andre verdenskrig. Mange andre familiemedlemmer omkom under holocaust, skriver den spanske avisen El Pais.

Tolv hjelpearbeidere drept

Frivillige hjelpearbeidere og journalister som kjente 32-årige Igual, forteller at hun var ekstremt engasjert i arbeidet sitt med å hjelpe sivile langs frontlinjen. Organisasjonens 25 frivillige skal i løpet av sitt første år ha hjulpet med å evakuere 1300 mennesker, hvorav 650 barn og rundt 300 mennesker med funksjonsnedsettelser.  

Med drapene på Igual og canadiske Ihnat har antallet hjelpearbeidere som er drept siden den russiske invasjonen av Ukraina, nådd 12. I samme periode er minst 16 blitt skadet. 

I løpet av årets seks første måneder er det registrert 33 angrep mot humanitære hjelpearbeidere i Ukraina, ifølge FNs kontor for humanitære saker OCHA.

 

Powered by Labrador CMS