Huitfeldt: – Jeg fordømmer blokaden av Gaza

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier på NRKs Politisk kvarter at hun fordømmer Israels blokade av Gaza.

Publisert

– Når de ber så mange mennesker om å flytte på seg, når de ikke får tilgang til mat og medisiner, så er jo det nødvendig, sa Huitfeldt i debatt med SV-leder Kirsti Bergstø.

Huitfeldt kaller situasjonen dramatisk og understreker at Israel bryter humanitærretten dersom de ikke gir tilgang til mat og medisiner som del av en kollektiv avstraffelse.

– Israel har rett til å forsvare seg selv, men de kan ikke komme med alle mulige virkemidler, sier utenriksministeren.

Israel ba fredag morgen innbyggere i Gaza by om å flykte sørover og advarte om at det vil skje militære operasjoner, noe som blir tolket som en antydning om en nær forestående bakkeinvasjon.

– Jeg synes det er litt unaturlig å gå inn i spekulasjoner om hva som kommer til å skje, men det kan bli svært, svært krevende, sier Huitfeldt.

Hun peker på at Gaza ikke lenger har strømforsyning.

– Da får de ikke opp vann engang. Det er dramatisk, og det kan bli enda mye verre hvis det blir militær aksjon og mennesker ikke vet hvor de skal flykte. Det er allerede 300.000 som er ute av hjemmene sine.

Samtidig understreker Huitfeldt at Israel ikke legger hindringer for Norges arbeid på Vestbredden, og at hun har snakket med statsminister Benjamin Netanyahu, som er glad for arbeidet Norge gjør.

Powered by Labrador CMS