En av statsrådene i Zimbabwe som døde av covid-19 blir begravet på Heltenes graveplass i Harare. Foto:Wilfred Kajese

Covid-19 rammer også Afrikas elite

Publisert

Ett av de siste ofrene var Zanzibars visepresident Seif Sharif Hamad, som døde av covid-19 17. februar, etter flere uker på sykehus.

Øygruppa Zanzibar er en autonom region i Tanzania. Tanzanianske myndigheter har insistert på at det ikke finnes lokal smitte av koronaviruset i Tanzania. Men landet har ikke rapportert om smitte- og dødstall siden april i fjor.

Zimbabwe

I Zimbabwe døde landets landbruksminister Perence Shiri av covid-19 i juli i fjor. Ellen Gwaradzimba, provinsminister for Manicaland i Zimbabwe, døde av korona 15. januar i år. Samme uke fikk hun følge av Morton Malianga, som var Zimbabwes visefinansminister på 1980-tallet, som døde av samme grunn.

Og som om det ikke var nok: Uka etter, 20. januar, døde Zimbabwes utenriksminister Sibusiso Busi Moyo av covid-19 i landets hovedstad Harare. Knapt 48 timer senere måtte en tidligere utdanningsminister, historikeren Aeneas Chigwedere, bukke under for covid-19. Han døde 81 år gammel på gården sin i Mashonaland.

I januar døde også transportminister Joel Biggie Matiza etter å ha blitt smittet med koronaviruset.

Zimbabwe har til nå registrert over 35 000 tilfeller av koronasmitte, og over 1400 døde av sykdommen.

Dødsfallene i Zimbabwe har utløst en maktkamp i landet. Mange av de døde tilhørte gruppen i regjeringspartiet som stod militære og visepresidenten nær.

Sør-Afrika

Nabolandet Sør-Afrika er enda hardere rammet. Jackson Mthembu, minister ved presidentskapet, døde av covid-19 i januar, i en alder 62 år. I løpet av fjoråret døde hele 11 ledende politikere av covid-19 i Sør-Afrika. Det første dødsofferet var Gordon Kegakilwe, som var medlem i det utøvende provinsrådet i North West Province.

Til nå har Sør-Afrika registrert mer enn 1,5 millioner tilfeller av koronasmitte, over 49 000 av dem med dødelig utgang.

Eswatini

I Eswatini, tidligere Swaziland, bukket statsminister Ambrose Dlamini under for koronaviruset i desember i fjor. Han ble den første regjeringssjefen som døde av covid-19. Christian Ntshangase, Eswatinis minister for offentlige tjenester, ble dødsoffer for koronaviruset i januar i år. Uka etter bukket også parlamentarikeren Makhosi Vilakati under for viruset.

Til nå er det registrert over 16 000 smittetilfeller og 645 dødsfall av covid-19 i Eswatini.

Malawi

Koronaviruset har heller ikke spart regjeringsmedlemmer i Malawi. Både distriktminister Lingson Berekanyama og transportminister Sidik Mia døde 12. januar i år av komplikasjoner i forbindelse med covid-19.

Malawi har til nå registrert over 30 000 smittetilfeller og mer enn 1000 dødsfall på grunn av covid-19.

Mosambik

I begynnelsen av februar døde general Eugenia Mussa av covid-19 bare tre uker etter at han ble utnevnt som sjef for Mosambiks væpnede styrker. Det var et politisk tap for president Nyusi som trodde at Mussa ville være mer føyelig enn en del andre generaler.

Powered by Labrador CMS