Asia hardest rammet av vær- og klimakatastrofer

Av alle verdens store regioner var Asia hardest rammet av vær- og klimakatastrofer i 2023, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Publisert

I en ny rapport viser FN-organisasjonen til hetebølger, temperaturrekorder, tørke, smeltende isbreer og stigende havnivå.

– I mange land var 2023 det varmeste året noen gang registrert. Samtidig var det en hel rekke ekstreme forhold, fra tørkeperioder og hetebølger til flommer og stormer, sier WMO-sjef Celeste Saulo.

På verdensbasis var 2023 det klart varmeste året som noen gang er registrert. I Asia var det spesielt varmt vest i Sibir, i Sentral-Asia, øst i Kina og i Japan. Så langt tilbake som det finnes data, har det aldri vært en varmere sommer i Japan.

Samtidig var det tørke sørvest i Kina, og her var det unormalt lite nedbør i samtlige måneder hele året.

I Himalaya fortsetter isbreene å smelte, og ifølge WMO er smeltingen i ferd med å akselerere. Dette kan på sikt skape store problemer for vannforsyningen i India, Kina og flere andre land.

Til sammen ble det registrert 79 værrelaterte katastrofer i Asia i fjor. 80 prosent av disse var flommer eller stormer. Ni millioner mennesker ble berørt, og over 2000 mennesker mistet livet.

Powered by Labrador CMS