FN ber om at kuppforsøk i Bolivia etterforskes 

FN tar til orde for etterforskning etter påstander om vold i forbindelse med det mislykkede kuppet i Bolivia og ber om at de som er pågrepet, får en rettferdig rettssak.

Publisert

Militærledelsens mislykkede forsøk på å styrte Bolivias president Luis Arces regjering forsterker uroen i et land som allerede står overfor alvorlig økonomisk tilbakegang, ifølge FN.

– Jeg er dypt bekymret over onsdagens militære inngrep mot presidentpalasset i Bolivia, sa FNs menneskerettighetssjef Volker Türk i en uttalelse torsdag.

Han ber om at bolivianske myndigheter, inkludert militæret, respekterer menneskerettighetene i tiden framover.

Militæroffiserer pågrepet

– Jeg oppfordrer myndighetene til å gjennomføre en grundig og upartisk etterforskning av voldsanklager og meldinger om skader. De ansvarlige må stilles til ansvar, og de som er varetektsfengslet i forbindelse med hendelsene, må få en rettferdig rettsprosess, sa Turk, som understreker at dialog og demokratiske mekanismer er den eneste måten å lette spenningene på.

Bolivias regjering bekreftet torsdag å ha pågrepet 17 personer, blant dem aktive og pensjonerte militæransatte, i forbindelse med onsdagens kuppforsøk.

– Totalt 17 personer har blitt pågrepet for å ha forsøkt å gjennomføre et kupp innenfor nasjonalt territorium, sa innenriksminister Eduardo del Castillo på en pressekonferanse.

En høytstående regjeringskilde har sagt til en lokal TV-stasjon at de som er pågrepet i saken, risikerer mellom 14 og 30 års fengsel dersom de blir dømt.

Innenriksministeren sier i et intervju med kringkasteren Unitel at Arce i forkant fikk meldinger om «forsøkene på destabilisering», men han understreker at regjeringen da ikke visste mer.

Flere militæroffiserer

Flere av de pågrepne er militæroffiserer. Forsvarssjef Juan José Zúñiga er også blant de pågrepne. Han ble pågrepet natt til torsdag norsk tid og er mistenkt for å stå i spissen av det mislykkede kuppet, sammen med en sivil mann identifisert som Aníbal Aguilar Gómez, som presidenten har omtalt som «hjernen bak operasjonen».

Det var onsdag kveld norsk tid at militærkjøretøy dundret inn i porten til presidentpalasset i Bolivias hovedstad La Paz. I flere timer forsøkte soldater å storme bygget og ta kontroll over området, før de plutselig snudde.

President Luis Arce har siden fordømt kuppforsøket og utpekt en ny forsvarssjef.

Torsdag var det igjen rolig i La Paz, ifølge nyhetsbyrået AP. Flere av presidentens støttespillere har holdt en markering utenfor presidentpalasset der de feiret pågripelsene og ropte prodemokratiske slagord.

Powered by Labrador CMS