– Denne skammelige loven er den seneste utviklingen i en urovekkende trend med menneskerettighetsbrudd og korrupsjon, heter det i uttalelsen fra USAs president Joe Biden

Ugandas nye lov mot skeive:

Biden vurderer sanksjoner mot Uganda

USAs president sier han vurderer alt av samarbeid med Uganda etter at landets president godkjente loven med dødsstraff for homofile. USA har allerede kansellert visumet til Ugandas parlamentsleder, som annonserte nyheten mandag, ifølge ugandisk parlamentsmedlem.

Publisert Oppdatert

USAs president Joe Biden fordømmer Ugandas nye anti-homofililov, som er én av verdens aller strengeste lover mot lhbtiq+-personer. Lovteksten sier blant annet at sex der hivviruset smitter eller med en med funksjonsnedsettelse med samme kjønn, kan straffes med døden.

– Jeg slutter meg til mennesker over hele verden – inkludert mange i Uganda – og ber om umiddelbar opphevelse. Ingen skal måtte leve i konstant frykt for livet eller for vold og diskriminering, heter det i Bidens uttalelse på nettsidene til Det hvite hus.

Nyheten om at Ugandas president Yoweri Museveni godkjenner den kontroversielle anti-homofililoven, som landets parlament vedtok 2. mai, kom fra parlamentsleder Anita Annet Among på Twitter mandag.

Amongs amerikanske visum er allerede blitt kansellert på grunn av loven, ifølge parlamentsmedlemmet Asuman Basalirwa sin uttalelse til journalister, noe den amerikanske ambassaden i Uganda ikke vil kommentere. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Vurderer alt av samarbeid med Uganda

Biden sier at USA nå vil se på alle aspekter ved landets samarbeid med Uganda.

Det inkluderer blant annet «sanksjoner og begrenset innreise til USA for alle som er involvert i alvorlige menneskerettighetsbrudd eller korrupsjon». USA vil også vurdere sin «evne til å levere trygge tjenester i presidentens nødplan mot aids (PEPFAR) og andre former for bistand og investeringer», heter det.

– Vi er dypt bekymret over skaden den ugandiske anti-homofililoven 2023 kan få for helsen til innbyggerne og dens innvirkning på aids-responsen, som har vært så vellykket til nå, heter det i en fellesuttalelse fra PEPFAR, Det globale fondet og UNAIDS.

Kan få konsekvenser for internasjonal bistand

Da en noe mildere lov mot lhbtiq+-personer ble vedtatt av Ugandas parlament i 2013, signert av president Museveni i 2014 (før den ble annullert i landets grunnlovsdomstol august 2014), svarte USA og en rekke andre land med visumrestriksjoner, innskrenket sikkerhetssamarbeidet og bistandsfrys.

Det er uklart hvilke konsekvenser 2023-loven vil få for land, som Norge, sitt samarbeid med Uganda.

– Regjeringen vurderer løpende hva som vil være en hensiktsmessig reaksjon fra norsk side, blant annet i dialog med dem som faktisk kan bli rammet av loven, svarte utviklingsminister Tvinnereim Panorama på spørsmålet om eventuelle konsekvenser for Norges bistand 4. mai.

Powered by Labrador CMS