Det ble stående applaus fra delegatene på COP28 da møteleder Sultan Al Jaber fortalte om vedtaket om operasjonaliseringen av tap og skade-fondet.
Det ble stående applaus fra delegatene på COP28 da møteleder Sultan Al Jaber fortalte om vedtaket om operasjonaliseringen av tap og skade-fondet.

COP28-enighet om storfond for land rammet av klimakatastrofer

Allerede på første dag av klimatoppmøtet i Dubai kom landene til enighet om fondet som skal dekke tap og skade i land som er mest sårbare for klimakatastrofer.

Publisert Oppdatert

 – Vi har skrevet historie i dag, sa møteleder Sultan Al Jaber etter vedtaket torsdag, ifølge NTB.

Ifølge Al Jaber er dette første gang en viktig beslutning er tatt på første dag av et av FNs klimatoppmøter.

Nærmest umiddelbart etter vedtaket erklærte en rekke land hvor mye penger de vil spytte inn i fondet. Tyskland skal bidra med 100 millioner dollar, og det skal også vertsnasjonen De forente arabiske emirater. USA lovet 17 millioner dollar, Storbritannia lovet 40 millioner dollar, mens Japan ville sette 10 millioner inn i fondet.

Overrasket

Aktivistorganisasjoner, som er tilstede i Dubai, er overrasket over at avklaringen kom på toppmøtets første dag. 

Tap og skade-fondet skal sikre at de mest sårbare landene og gruppene får støtte til å håndtere konsekvensene og ødeleggelsene som klimaendringene medfører.

– Etter flere tiår med press fra det globale Sør er det godt at vi i dag går et steg videre og endelig får på plass tap og skade-fondet. Samtidig er det nå den viktige jobben starter. Det må sikres finansiering og gjøre fondet klimarettferdig, sier Elise Åsnes, leder i Spire.

Det har tidligere vært rettet kritikk mot at tap og skade-fondet kanskje skulle administreres av Verdensbanken. Og COP28 vedtok nå at Verdensbanken skal administrere fondet de første fire årene med et eget sekretariat, der både utviklingsland og industriland er representert. Fondet skal utgjøre minst 100 milliarder dollar innen 2030. Rike land vil bli «invitert» til å bidra, ikke forpliktet.

Store behov

Spire mener at til tross for at dette er en seier, er det en stor bekymring knyttet til finansiering. Det er allerede et enormt behov, og det behovet vil bare fortsette å vokse jo mer klimaendringene herjer. Det er estimert et behov for 400 milliarder dollar per år innen 2030.

Den norske ungdomsorganisasjonen mener at Norge har et spesielt ansvar. De påpeker at utregningen Norway's fair share of meeting the Paris agreement, viser at  Norge har et historisk ansvar for å gi 65 milliarder årlig til klimafinansiering.

– Pengene Norge har lovet til klimafinansering er en brøkdel av det vi burde bidra med. Vi har tjent oss søkkrike på å forårsake klimakrisa, da må vi også betale for skadene. Det hjelper ikke å få på plass et fond om det ikke følges opp med ambisiøs klimafinansiering. Norge må bidra til fondet med midler og ta sitt historiske ansvar, sier Åsnes.

SV-representant og tidligere leder for Naturvernforbundet Lars Haltbrekken er også glad for enigheten om fondet.

– Dette er gode og viktige nyheter, og har vært et stridstema lenge. Det er på høy tid at fattige land som har minst skyld i klimakrisen, får støtte til å reparere de skadene som klimakrisen påfører dem, sier han i en uttalelse.

– Nå må rike land kjenne sin besøkelsestid og bidra med penger til fondet, legger han til.

Oppfølging fra klimamøtet i Egypt

Det var på klimatoppmøte i fjor at partene ble enige om å etablere fondet. En komité nedsatt på COP27 har det siste året arbeidet for å komme med anbefalinger til hvordan fondet skal se ut. Flere observatører lover forhandlere fra utviklingslandene, som har klart å få til det nye fondet.

– Det er utrolig viktig for folk som allerede opplever de dramatiske og urettferdige klimaendringene, at vi endelig får et tap og skade-fond, sier Thea Erfjord, som sitter i Spires klima- og naturutvalg og som er tilstede på årets møte. 

– Samtidig er vi bekymret for at fondet ikke holder det globale Nord ansvarlig nok. Det er usikkert om fondet klarer å sikre at lokalsamfunn og marginaliserte grupper får direkte tilgang til og reell medbestemmelse i fondet.

Mohamed Adow, director of Power Shift Africa, sier i en uttalelse at løftene om bidrag til fondet som hittil har kommet er «skuffende».

– Det avgjørende nå er å få pengen inn i fondet og ut til menneskene som trenger hjelp, sier han, ifølge The Guardian.

– Tap og skade-fondet blir en redningsline til mennesker som befinner seg i sin mørkeste time, sier Ani Dasgupta fra World Resources Institute, ifølge The Guardian.

Fondet vil bidra til at fattige familier kan gjenoppbygge hjemmene sine etter katastrofer, ifølge Dasgupta. Han viser også til bønder som mister avlinger, og folk som må flytte når havet stiger.

Powered by Labrador CMS