Politikeren og menneskerettighetsforkjemperen Martha Karua ble nektet innreise til Tanzania nylig. Det skaper ytterligere bekymring for utviklingen i landet.

Kenyans MR-forkjemper utvist fra Tanzania:

-  Et farlig signal

Utvisningen av den kenyanske politikeren Martha Karua og flere menneskerettighetsforkjempere fra Tanzania utløser en diplomatisk krise mellom Kenya og Tanzania. Det øker også bekymringen for demokratiet i Tanzania.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med Karua var samfunnsdebattantene Lynn Ngugi og Gloria Kimani, samt to journalister. Gruppen hadde tenkt for å overvære rettssaken mot opposisjonsleder Tundu Lissu – en sak som blir et symbol på kampen for demokratiske rettigheter i regionen.

Karua og hennes kolleger reiser som representanter for East Africa Law Society.

Ifølge kenyanske medier ble det holdt  tilbake av grensepolitiet, og passene deres ble beslaglagt.  Senere sendes de tilbake til Nairobi med Kenya Airways, uten noen offisiell forklaring.

– Vi kommer for å vise solidaritet med våre tanzanianske søstre og brødre under rettssaken mot Tundu Lissu. Men her står vi, utestengt uten grunn. Dette er ikke ånden i østafrikansk fellesskap, skrev Karua på X (tidligere Twitter) etter utvisningen.

Regionalt raseri og diplomatisk protest

Reaksjonene i Kenya kommer raskt. Politiker og menneskerettighetsaktivist Babu Owino kaller utvisningen «en krenkelse av rettigheter» og «en diplomatisk fornærmelse».

– Det er uakseptabelt å behandle kenyanere slik når de utøver sine lovlige og demokratiske rettigheter, sier han.

Eugene Wamalwa, leder for det kenyanske partiet DAP-Kenya, mener Tanzania bryter Østafrikansk fellesskapsprotokollene for fri bevegelse.

– Dette sender et farlig signal om hvordan demokratiet og borgerrettighetene er under press i regionen, sier han.

Kenya har kalt Tanzanias ambassadør inn på teppet og levert en formell protest. I en uttalelse fra det kenyanske utenriksdepartementet omtales hendelsen som «uberettiget og ødeleggende for regionalt samarbeid».

 – Uønsket innblanding

President Samia Suluhu Hassan står fast ved avgjørelsen. Under lanseringen av regjeringens nye utenrikspolitiske dokument i Dodoma advarte hun mot  «utenlandsk innblanding».

– Vi ser et mønster der aktivister fra regionen begynner å blande seg inn i våre indre anliggender. Hvis de allerede har skapt problemer hjemme, trenger de ikke komme hit for å skape uro, sa hun.

Presidenten anklaget også navnløse utenlandske aktører for å «så uro».

– Gi ikke plass til uhøflige fremmede som vil bringe uorden hit, sa hun på swahili.

Samme helg ble også Kenyas tidligere høyesterettsjustitiarius Willy Mutunga nekt et innreise og sendt tilbake.

 Tiltales for forræderi

Bakgrunnen for konflikten er rettssaken mot opposisjonspolitikeren Tundu Lissu, som risikerer dødsstraff for påstått landsforræderi og oppvigleri. Den 19. mai møttehan i retten i Kisutu, omgitt av tilhengere som krever reformer.

Anna Henga, leder for Tanzanias Legal and Human Rights Centre, kaller utviklingen i Tanzania «dypt urovekkende».

– Å tiltale opposisjonsledere for landsforræderi fordi de bruker sin ytringsfrihet, og samtidig nekte internasjonale observatører adgang, vitner om en skremmende tilbakevending til autoritære metoder, sier hun.

Økt frykt 

Tanzanias koalisjon for menneskerettighetsforsvarere (THRDC) fordømmer arrestasjonene og utvisningene av Karua, Ngugi og Kimani som «vilkårlige og skadelige for regional solidaritet».

– Dette er en klar trussel mot menneskerettighetsforkjempere, uttaler koordinator Onesmo Olengurumwa.

Karuas nystartede parti, PLP, opplyser at delegasjonen aldri får noen formell grunn for utvisningen – kun at de «ikke lenger er ønsket». Dette står i kontrast til besøket hennes i april, da hun uten problemer får overvære en tidligere høring i Lissu-saken.

– Når jurister og rettsobservatører nektes adgang til rettsprosesser, svekkes prinsippet om rettferdig rettergang, advarer THRDC.

Demokratisk tilbakeskritt?

Hendelsen får flere aktører til å stille spørsmål ved Tanzanias rolle i det østafrikanske fellesskapet.

– Østafrikansk solidaritet er avgjørende for utvikling og stabilitet. Når ett medlemsland ignorerer disse prinsippene, svekkes hele fundamentet for samarbeidet, sier Wanja Mungai fra East African Civil Society Network.

Kenyas president William Ruto etterlyser et fornyet engasjement for demokrati:

– Østafrikansk samarbeid må bygge på gjensidig respekt, demokrati og felles verdier, sa han i en TV-sendt tale.

Kritikk i Tanzania

Det er ikke bare utenfra kritikken kommer. Opposisjonspolitikeren Godbless Lema fra Chadema-partiet tar kraftig avstand fra regjeringens håndtering.

– Det er dypt skuffende at vårt land, som tidligere har stått opp for rettferdighet og menneskerettigheter, tyr til slike midler, sier han.

Han advarer mot at dette kan skade Tanzanias internasjonale omdømme og føre til isolasjon:

– Østafrikansk integrasjon forutsetter gjensidig tillit – og den brytes når vi behandler våre naboer som fiender.

Også statsviter Ahmed Rasul ved universitetet i Dar es Salaam mener hendelsen signaliserer en økende intoleranse overfor innsyn og kontroll.

  – En kamp for rettferdighet 

Tilbake i Kenya hylles Karua, Ngugi og Kimani som symboler på kampen for demokratiske rettigheter.

– De kan stenge én dør, men de kan ikke bringe taushet over ropet etter rettferdighet og demokratisk integritet i Øst-Afrika, sa Karua etter hjemkomsten.

Hvordan saken påvirker Tanzanias forhold til nabolandene, rettssikkerheten i landet, og fremtiden for østafrikansk samarbeid, gjenstår å se. Men én ting er sikkert: Utvisningene 18. mai blottlegger en dyp konflikt mellom landene. 

Powered by Labrador CMS