Familier til ansatte i internasjonale hjelpeorganisasjoner har søkt tilflukt ved overfylte FN-sentre etter at UNRWA flyttet sine viktigste tjenestetilbud til sør på Gaza-stripen. Flyttingen skjedde etter at Israel hadde bedt om flytting av en million sivile fra det nordlige Gaza.

Norsk bistandspartner har mistet 35 ansatte i bomberegnet over Gaza

En av Norges fremste bistandspartnere i den palestinske enklaven lider under det israelske bomberegnet. På drøye to uker er 35 ansatte drept. – Jeg gruer meg til å våkne om morgenen for å høre siste nytt, sier tidligere norsk bistandsansatt i Gaza.

Publisert Oppdatert

«Vi er i sjokk og sorg. Det er nå bekreftet at 35 av våre kolleger i Gaza har blitt drept siden 7. oktober», skrev FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) søndag på X, tidligere Twitter. Organisasjonen, som er den overlegent største nødhjelpsorganisasjonen på bakken i Gaza, hadde dagen før informert om at den hadde mistet 17 ansatte.

Halvparten av de UNRWA-ansatte var lærere, opplyste FN-organisasjonen.

– Jeg er i ferd med å gå tom for ord. Hver dag får vi informasjon om ansatte og kolleger i UNRWA og andre organisasjoner som har mistet familie, slekt og venner, sier Redd Barnas programsjef Nora Ingdal i en kommentar. 

Ingdal har tidligere arbeidet i Gaza for en annen norsk bistandsorganisasjon og kjenner personlig mange ansatte i både FN-organisasjonen og andre hjelpeorganisasjoner i Gaza.

Nora Ingdal, avdelingsleder for internasjonalt program i Redd Barna, har flere års erfaring fra Gaza. Nå er hun dypt bekymret for sine kolleger og venner.

Mens Panorama snakker med henne, tikker det inn en ny melding på mobilen hennes om enda en dyp tragedie, denne gang om en tidligere Redd Barna-ansatt: 

«Vår tidligere kollega (...) mistet tre av sine barn i dag i et luftangrep mot en leir (...), og i øyeblikket ligger kona og hans yngste sønn på intensiven. (...) Måtte Gud beskytte oss.»

– Jeg gruer meg til å våkne hver morgen for å spørre meg selv: «Hvem har vi mistet i natt», sier Ingdal.

Redd Barna har selv 28 ansatte i Gaza. 

Norge øker støtten  

Dagen før erklæringen fra FN-organisasjonen UNRWA om drepte ansatte meddelte utenriksminister Espen Barth Eide at Norge øker støtten til organisasjonen med 60 millioner kroner.  

– Organisasjonen gjør viktig og livreddende arbeid i Gaza, sa Barth Eide i en pressemelding.

Det nye bidraget kommer i tillegg til 300 millioner kroner som Norge har gitt til UNRWA tidligere i år. UNRWA driver skoler, helseklinikker og gir sosialhjelp til store deler av befolkningen i Gaza. 

Av en befolkning på 2,3 millioner er rundt 1,5 millioner registrerte flyktninger. Nesten halvparten av befolkningen er barn. 

Les også: Dette er norsk bistand til Palestina

Lørdag økte utenriksminister Espen Barth-Eide støtten til UNRWA i Gaza. Dagen etter kom meldingen om at 29 UNRWA-ansatte var drept.

7500 drepte så langt  

Tusenvis av Gaza-beboere har søkt tilflukt ved UNRWA-anlegg siden Israel startet omfattende bombing som gjengjeldelse for Hamas sitt angrep i Israel lørdag 7. oktober, der 1400 mennesker ble drept. Israels uttalte mål er å knuse Hamas en gang for alle. 

Mer enn 5000 palestinere er blitt drept i disse luftangrepene, ifølge Gazas helsedepartement, og Israel har også stanset forsyninger av drivstoff, vann, mat og elektrisitet til den nødstedte enklaven.

Så langt er til sammen 7500 mennesker blitt drept i Israel, på Gazastripen og på den okkuperte Vestbredden.

Det anslås at det nå er rundt 1,4 millioner internt fordrevne i Gaza, hvorav nesten 580 000 søker tilflukt i 150 UNRWA-drevne skoler, krisesentre og andre institusjoner. Overbefolkning av sentrene er en økende bekymring, ettersom gjennomsnittlig antall internt fordrevne per krisesenter har nådd mer enn 2,5 ganger den angitte kapasiteten.

Tolv internt fordrevne er drept og nesten 180 såret ved FN-byråets skoler, mens rundt 38 UNRWA-installasjoner er blitt skadet, ifølge organisasjonen.

UNRWA sliter allerede med betydelige økonomiske problemer, blant annet som følge av USAs drastiske kutt i støtten – som begynte under Trump-administrasjonen. 41 prosent av organisasjonens totale budsjettmidler brukes i Gaza.

Motstridende meldinger

Lørdag skal innbyggere i Nord-Gaza fått beskjed fra det israelske luftvåpenet om at de må komme seg sørover og blitt advart om at de som velger å bli, kan anses som «medskyldige i en terrororganisasjon». 

Senere, i engelskspråklige sosiale medier, benektet israelske militære talspersoner enhver intensjon om å vurdere de gjenværende som medlemmer av en terrorgruppe. I henhold til internasjonal humanitær lov skal sivile beskyttes enten de flytter eller blir.

Til sammen er mer enn 540 000 skoleelever registrert ved UNRWAs skoler i Gaza, på Vestbredden, Libanon og Jordan, mens rundt 10 000 studenter mottar ulike former for yrkes- og lærerutdanning. UNRWA har 20 000 lærere ansatt av totalt 30 000 ansatte.

Israelske talspersoner har tidligere beskyldt lærere ved UNRWAs skoler for å spre anti-semittisk hat gjennom sin undervisning. 

*Saken ble oppdatert med nye tall for antall drepte tirsdag 24. oktober.

Powered by Labrador CMS