Malawis visepresident Saulos Chilima (t.v.) er savnet i en flyulykke. Bildet viser Chilima hilse på myndighetspersoner på flyplassen i Lilongwe, like etter at han kom hjem fra et besøk til Sør-Korea 9. juni.

Malawi i sjokk etter at visepresidenten omkom i flyulykke

Stemningen i Malawis hovedstad Lilongwe er dyster etter nyheten om visepresident Saulos Chilimas død. Butikker er stengt og det spekuleres i hvordan hendelsen vil påvirke det politiske klimaet.

Publisert Oppdatert

Tirsdag denne uken ble visepresidenten og åtte andre passasjerer funnet omkommet, etter at flyet de satt i ble meldt savnet mandag. Blant de omkomne er også Malawis tidligere førstedame Shanil Muluzi.

Flyet, en Dornier 228, som skulle ta følget til Mzuzu i det nordlige Malawi fikk ikke lande og måtte snu tilbake mot hovedstaden på grunn av dårlig vær. Kort tid etter forsvant det fra radaren. 

Maganizo Watson forteller at folk i hovedstaden Lilongwe er i sjokk etter ulykken.

En leteaksjon ble satt i gang, og flyet ble senere funnet i et skogsområde. Siden nyheten kom om at visepresidenten var savnet, har mange butikker i Lilongwe holdt stengt. 

– Vi har mistet unge, intelligente folk, som vi hadde tro på at skulle bringe landet vårt videre, forteller Maganizo Watson. 

Han driver en fiskehandel i område 25 i hovedstaden, og har støttet visepresidenten og partiet hans. 

– Jeg er virkelig i sjokk og er bekymret for den politiske situasjonen.

Advarer mot falske nyheter 

I sosiale medier ble det spekulert i hva som var årsaken til flyulykken, og om den kan være politisk motivert. 

President Lazarus Chakawra advarte tidlig mot å tro på falske nyheter, og ba i en tale til folket om ro og om å samles i sorg over visepresidenten og de andre som mistet livet i ulykken. 

Chakawara beskriver visepresidenten som en hardtarbeidende politiker, dedikert til landet sitt.

Politiske kommentatorer Panorama Nyheter har snakket med sier det er for tidlig å si noe om hvilke politiske konsekvenser saken vil få. 

– Dette er en tid for sorg, ikke for å drive politikk, og så får vi se hva som skjer videre, sier politisk analytiker, Mphatso Boti-Phiri ved University of Malawi. 

Han sier til Panorama Nyheter at dette ikke er tiden for å spekulere, og at Malawi har mistet viktige mennesker som ville ha bidratt til positiv utvikling i landet. 

Skule delta i begravelse 

Visepresidenten var på vei til hovedstaden i den nordlige regionen for å delta i begravelsen til den tidligere justisministeren og riksadvokaten Raphael Kasambara. 

Kasambara, som døde uventet i en hytte i Lilongwe lørdag, ble gravlagt i sitt hjemdistrikt Nkhata Bay, rundt 20 kilometer fra Mzuzu by. 

Søket etter det savnede flyet startet sent mandag kveld, nesten seks timer etter at flyet ble meldt savnet.

Henla korrupsjonsanklager 

Saulos Klaus Chilima (51) ble valgt til visepresident sammen med Chakwera i presidentvalget i 2020, etter at høyesterett annullerte valget i 2019 der tidligere president Peter Mutharika ble gjenvalgt.

Chilima er president for United Transformation Movement (UTM), et parti han grunnla etter å ha forlatt Det demokratiske progressive partiet (DPP) i 2018.

Partiet er i en allianse med Malawi Congress Party (MCP) ledet av president Chakwera. Det er uklart hva ulykken vil få av konsekvenser for videre samarbeid. 

I 2022 ble visepresidenten, som er økonom, arrestert og tiltalt for å ha tatt penger i bytte mot å tildele kontrakter med myndighetene. I mai henla høyesterett korrupsjonssaken. 

Powered by Labrador CMS