Eksplosjoner i Iran etter meldinger om israelsk angrep

Israel har gjennomført et angrep mot Iran, sier ikke navngitte kilder til flere medier. Iran sier flere droner er skutt ned og at hendelsen ikke har forårsaket skader. 

Publisert Oppdatert

Så langt har ikke regjeringen i Israel offisielt bekreftet opplysningene om angrep i Iran. Men flere amerikanske medier har snakket med anonyme amerikanske og israelske kilder som sier Israel angrep Iran i løpet av natten.

To amerikanske kilder hevder overfor CBS News at en israelsk rakett har truffet Iran. Men kildene vil ikke oppgi hvor nedslaget skal ha vært eller si noe om omfanget av det israelske angrepet.

En israelsk kilde sier til The Washington Post at Israel har gjennomført et luftangrep inne i Iran som gjengjeldelse for det iranske drone- og rakettangrepet mot Israel nylig.

En offiser i den iranske hæren, Siavosh Mihandoust, sier til statlig iransk TV at smell som ble hørt over byen Isfahan natt til fredag, var iransk luftvern som skjøt mot «et mistenkelig objekt». Hendelsen forårsaket angivelig ikke skader.

Eksplosjoner ved flybase

Flere amerikanske medier viser til ikke navngitte kilder som hevder USA ble varslet om angrepet i forkant. Nyhetsbyrået Reuters har på sin side snakket med en anonym kilde som sier det motsatte, at USA ikke ble varslet.

Det iranske statstilknyttede nyhetsbyrået Fars melder at det er hørt tre eksplosjoner ved flybasen Shekari i Isfahan. 

Statlig fjernsyn i Iran melder også at det er hørt kraftige eksplosjoner nær Isfahan.

En iransk kilde bekrefter overfor Reuters at luftvern ble aktivert i Isfahan-provinsen. Luftvern er aktivert også over andre byer, melder det statlige iranske nyhetsbyrået Irna.

Fjernsynskanalen Press TV melder at situasjonen i Isfahan er normal og at ingen eksplosjoner har funnet sted på bakken. Statlige medier melder at iranske atomanlegg ikke er rammet.

– Kjernefysiske anlegg i Isfahan-provinsen er fullstendig sikre, melder nyhetsbyrået Tasnim, som siterer det byrået kaller «pålitelige kilder».

Omdirigerer fly

Jerusalem Post skriver at det er kommet meldinger om eksplosjoner også i Suwayda sør i Syria og i Bagdad-området og Babil i Irak.

En syrisk aktivistgruppe opplyser ifølge nyhetsbyrået AFP at et område sør i Syria er rammet av et luftangrep.

– Et syrisk radaranlegg ble truffet, sier Rayan Maarouf, som leder nettstedet Suwayda24.

Flere flyselskaper har begynt å omdirigere flygningene sine over den vestlige delen av Iran, blant dem Emirates og FlyDubai, melder nyhetsbyrået AP.

Det fantes knapt fly i luften over den vestlige delen av Iran etter klokken 4 norsk tid, viser opplysninger fra flysporingstjenesten FlightRadar24.

Det iranske nyhetsbyrået Mehr melder at alle flygninger via den internasjonale lufthavnen i Teheran er innstilt fram til klokken 9 fredag morgen norsk tid.

Gjengjeldelse

Israel har varslet angrep mot Iran som svar på Irans drone- og rakettangrep mot Israel forrige helg. Det var Irans første direkte angrep mot Israel noensinne.

Iranske myndigheter uttalte at angrepet, som besto av rundt 300 droner og raketter, var gjengjeldelse for et israelsk luftangrep mot et iransk ambassadebygg i Syrias hovedstad Damaskus tidligere i april, der to iranske generaler og flere andre offiserer ble drept.

Isfahan ligger om lag 350 kilometer sør for hovedstaden Teheran. Det iranske militæret har en stor flybase i Isfahan, og området har også anlegg knyttet til det iranske atomprogrammet, blant annet et urananrikingsanlegg i Natanz.

Powered by Labrador CMS