Taiwans president kritiserer Kina etter dødsstraff-utspill

Før helgen kom Kina med nye «retningslinjer» for straffeforfølgelse av separatister, men Taiwans president sier at Kina ikke har rett til å gå etter taiwanere.

Publisert

En del av de såkalte retningslinjene handler om dødsstraff mot taiwanere som Kina anser som ytterliggående separatister.

– Kina har ingen rett til å gå etter Taiwans folk, sier president Lai Ching-te.

De såkalte retningslinjene regnes som en kraftig opptrapping av kinesiske myndigheters press mot den demokratisk styrte øya, som i praksis har fungert som en egen stat siden 1949.

– Demokrati er ikke kriminelt, det er autokrati som er den virkelige ondskapen. Kina har overhodet ingen grunn til å sanksjonere Taiwans folk bare på grunn av sitt ståsted, sier presidenten.

Han oppfordrer Kina til å gå i dialog med «Taiwans demokratisk valgte, legitime regjering».

– Hvis ikke, vil forholdet mellom Taiwan og Kina bare bli mer og mer fremmedgjort.

Kina regner Lai som «separatist», og det var høyst ventet at Kina kom til å trappe opp presset mot Taiwan etter at han ble innsatt som president i mai.

Taiwans regjering kom fredag med en uttalelse der retningslinjene avvises fullt og helt. I uttalelsen står det også at Kina «overhodet ikke har noen jurisdiksjon over Taiwan», og at de «såkalte lovene og normene ikke har noen bindende kraft for vårt folk».

Powered by Labrador CMS