Unicef: Over én av fire barnehagebarn lever i alvorlig matfattigdom globalt

Over én firedel av barn under fem år lever i alvorlig matfattigdom, hvilket kan få konsekvenser for barnets vekst og utvikling, advarer Unicef i ny rapport.

Publisert

– Alvorlig matfattigdom blant barn vil si barn som overlever på svært mangelfullt kosthold, og kun inntar to eller færre matgrupper, sier Harriet Torlesse, hovedforfatter av en ny Unicef-rapport.

Ifølge Unicef lever 440 millioner barn under fem år i matfattigdom fordelt på om lag 100 lav- og mellominntektsland. Av disse opplever 181 millioner alvorlig matfattigdom.

– Barn som kun konsumerer to matgrupper per dag, for eksempel ris og litt melk, har opptil 50 prosent høyere risiko for å oppleve alvorlige former for underernæring, sier Unicef-sjef Catherine Russell.

Alvorlig underernæring kan føre til avmagring, en tilstand som kan være dødelig. Selv om barna overlever, vil de sannsynligvis mistrives og gjøre det dårligere på skolen, noe som gjør det vanskeligere å få seg en levelig inntekt som voksne, forklarer Torlesse.

Unicef etterlyser bedre sosiale tjenester og humanitær hjelp for de mest sårbare barna. Rapporten understreker også behovet for å revurdere det globale matsystemet og påpeker at sukkerholdige drikker og ultraprosessert mat markedsføres mot familier som en ny normal for barnekosthold.

Powered by Labrador CMS