Norske organisasjoner reagerer sterkt på regjeringens foreslåtte endringer i bistandsbudsjettet. – Et svik, sier Redd Barnas generalsekretær Henriette Westhrin.

Organisasjoner raser over bistandskutt: – Dette er et svik

– Etter de siste månedene med dramatiske bistandskutt fra USA og andre store givere er det uforståelig at regjeringen foreslår å kutte bistandsbudsjettet med nesten én milliard kroner. Dette er et svik mot verdens barn, sier Redd Barna-sjef Henriette Westhrin.

Publisert Sist oppdatert

To norske organisasjoner reagerer kraftig på at regjeringen foreslår å kutte bistandsbudsjettet med 927,2 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett, lagt fram torsdag.

– I flere år har bistand til Ukraina og utgifter til flyktninger i Norge gått på bekostning av bistand til utdanning og konfliktforbyggende tiltak, mener Henriette Westhrin, som er generalsekretær i Redd Barna.

Norge finansierer i dag utgifter knyttet til flyktninger og asylsøkeres første år i Norge over bistandsbudsjettet, fordi dette kan regnes som offisiell bistand ifølge regelverket til OECDs utviklingskomité (DAC). Men i forslaget til revidert nasjonalbudsjett reduserer regjeringen disse utgiftene fordi det er kommet færre flyktninger enn tidligere antatt.

– Redd Barna er skuffet over at regjeringen ikke bruker dette handlingsrommet til å gjøre mer for verdens mest fattige og sårbare barn, sier Westhrin.

– I stedet fortsetter regjeringen å kutte i støtten til utdanning. Dette skjer samtidig som 224 millioner barn får utdanningen sin avbrutt av kriser, og mer enn ett av seks barn lever i konfliktsoner, legger hun til. 

Westhrin mener også at den humanitære støtten til Ukraina må komme på toppen av ordinær bistand til utviklingsland, og ikke gå på bekostning av den.

Arne Næss-Holm, konstituert generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

– Dypt skuffet

Westhrin får støtte fra Kirkens Nødhjelp. 

– Vi sparer store penger på at det kommer færre flyktninger fra Ukraina. Disse utgiftene burde aldri vært en del av bistandsbudsjettet, og pengene vi sparer bør gå til verdens fattigste, sier Arne Næss-Holm, konstituert generalsekretær i organisasjonen.

Han sier han er «dypt skuffet» over at bistandsbudsjettet foreslås redusert med 927,2 millioner kroner sammenlignet med saldert budsjett, til 57,1 milliarder kroner i 2025. Og han er skuffet over at dette skjer samtidig som «verden er snudd på hodet siden statsbudsjettet ble vedtatt i desember».

– Vi står nå midt i en verdenssituasjon som mer enn noen gang truer verdens fattigste og mest sårbare. Denne situasjonen burde vært gjenspeilet tydeligere i revidert nasjonalbudsjett, sier han. 

Åsmund Aukrust, utviklingsminister (Ap).

Aukrust svarer

– Jeg er enig i at de enorme kuttene vi har sett så langt i 2025 er svært dramatiske. USAs bistand i 2024 alene var mer enn tolv ganger Norges bistandsbudsjett, sier utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap).

Han sier at verken Norge eller noe annet giverland kan tette dette hullet. Men understreker samtidig at Norge er det eneste landet i OECD som ga mer enn én prosent til bistand i 2024, og har ligget stabilt høyt gjennom mange år.

– Regjeringen har lovet å stå fast på målet om å bruke én prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI) på bistand, og det leverer vi på i vårt forslag til revidert nasjonalbudsjett, sier han.

– Det står i sterk kontrast til en Frp-ledet borgerlig regjering der FrP vil kutte bistandsbudsjettet med en tredel over natten. Det er alternativet til høsten, legger han til.

I tillegg er regjeringen involvert i arbeidet som foregår internasjonalt for å lage fremtidens bistandssystem, forteller han. 

– Få ting vil bli som før, med unntak av vår lovnad om et fortsatt høyt bistandsnivå.

Powered by Labrador CMS