Ugandas president Yoweri Museveni under en pressekonferanse i Pretoria, Sør-Afrika, i februar.

Ugandas president godkjenner dødsstraff for homofile

– Presidenten har samtykket til anti-homofililoven, skriver lederen for Ugandas parlament på Twitter mandag. Det ugandiske parlamentet har tidligere vedtatt den kontroversielle loven, som krevde presidentens godkjenning for å bli en lov.

Publisert Oppdatert

President Yoweri Museveni (78) godkjenner anti-homofililoven i Uganda, melder lederen for landets parlament Anita Annet Among på Twitter mandag.

Loven innebærer svært strenge straffer, på toppen av det som allerede er ett av verdens strengeste lovverk mot lhbtiq+-personer.

Her er noen av de nye straffene:

  • «Homofile handlinger» kan straffes med livstid i fengsel.
  • Personer som utfører «grove homofile handlinger» risikerer dødsstraff. Det inkluderer blant annet likekjønnet sex der hiv overføres og med personer med funksjonsnedsettelser.
  • Å «promotere homofili» kan føre til opp mot 20 år i fengsel.

Endret fra tidligere versjon

Ugandas parlament vedtok en tidligere versjon av anti-homofililoven 21. mars, som presidenten ikke godkjente, men ba parlamentet gjøre noen endringer i. Loven, som nå er godkjent, er en revidert versjon som parlamentet vedtok 2. mai.

I motsetning til versjonen fra mars, sier loven nå at det ikke er ulovlig å identifisere seg som lhbtiq+-person, men at det er «homofile handlinger» som skal straffes.

Etter parlamentet vedtok lovforslaget 2. mai hadde president Museveni 30 dagers frist til enten å godkjenne loven, nedlegge veto eller returnere loven til parlamentet for ny revidering.

– Jeg takker hans majestet, presidenten, for de standhaftige handlingene hans for Uganda, skrev parlamentsleder Among i Twitter-meldingen som annonserte at loven er godkjent av Museveni mandag.

Loven kan fremdeles annulleres av Ugandas grunnlovsdomstol. Og ugandiske rettighetsforkjempere har allerede klaget inn loven for domstolen.

Internasjonal fordømmelse

FN, EU og en rekke land har fordømt anti-homofililoven i Uganda.

– Jeg fordømmer beslutningen til presidenten i Uganda om å godkjenne anti-homofililoven. Denne loven vil true menneskerettighetene og føre til økt forfølgelse og diskriminering av alle ugandere. Norge er imot bruk av dødsstraff til enhver tid og under alle omstendigheter, skrev også Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt i sin uttalelse på Twitter mandag.

Får det konsekvenser for bistanden?

Det er debatt rundt om det som skjer nå også bør få konsekvenser for Norges øremerkede bistand til Uganda, som i år er på 258 millioner kroner.

Norges Uganda-bistand:

  • Norge har gitt bistand til Uganda siden 1964.
  • Siden 2000 er det gitt 7,6 milliarder kroner i øremerket bistand til Uganda. I tillegg kommer kjernestøtten til multilaterale organisasjoner Uganda til gode.
  • I 2023 skal det utbetales 258 millioner norske bistandskroner til Uganda, mens det i 2024 skal utbetales 210 millioner kroner, ifølge UDs tilskuddsportal. Men tallene i tilskuddsportalen er alltid foreløpige og vil kunne endres.
  • Av årets Uganda-bistand, går 120 millioner til norske organisasjoner sitt arbeid i landet, 50 millioner til multilaterale organisasjoner og 40 millioner til offentlig sektor i Uganda.

Kilder: Norad og UD

Da en mildere lov mot lhbtiq+-personer ble vedtatt av Ugandas parlament i 2013, signert av president Museveni i 2014 (før den ble annullert i landets grunnlovsdomstol august 2014), svarte nemlig Norge med å holde tilbake 50 millioner bistandskroner (som senere ble utbetalt).

I en panelsamtale i regi av Norad torsdag forrige uke, var det imidlertid kun daglig leder i Sex og Politikk Tor-Hugne Olsen som tok til orde for å fryse bistanden, noe han også ba regjeringen om i kronikken Når skal Norge avslutte kjærlighetsforholdet til Ugandas diktatoriske regime?

– Jeg er spesielt bekymret for signaleffekten reaksjonene, eller særlig de manglende reaksjonene, kan ha. Det burde være klart for alle at land ikke kan forvente å behandles som andre land etter å ha vedtatt noe slikt, dette må komme klart fram av reaksjonene. Vi ser nå at det er aksjoner for å få lignende lover i flere andre land som ellers har en positiv linje i menneskerettighetsspørsmål. Disse må få ett signal: Dette er uakseptabelt, skriver Tor-Hugne Olsen til Panorama etter at han ble kjent med at Museveni har godkjent loven.

Generalsekretær Hjalmar Bø og seniorrådgiver Torhild Breidlid i den kristne paraplyorganisasjonen Digni, skriver derimot i dag kronikken Kutt i Uganda-bistanden er ikke veien å gå, der de tar til orde for at det er nettopp nå dialog og støtte, særlig til sivilsamfunnsorganisasjoner, trengs.

– Regjeringen vurderer løpende hva som vil være en hensiktsmessig reaksjon fra norsk side, blant annet i dialog med dem som faktisk kan bli rammet av loven, svarte utviklingsminister Tvinnereim da Panorama 4. mai spurte om utviklingsministeren mener det er forsvarlig å bruke norske bistandspenger på samarbeid med myndigheter som vedtar dødsstraff og lange fengselsstraffer for homofile.

Det er ennå uklart om anti-homofililoven får konsekvenser for norsk bistand.

Powered by Labrador CMS