En ødelagt stridsvogn i Amhara-regionen i 2021. Nå er det igjen svært urolig i regionen og på søndag ble to hjelpearbeidere drept.

Mer uro i Etiopia:

To bistandsarbeidere drept på jobb

To ansatte i en amerikansk bistandsorganisasjon er blitt drept i Amhara-regionen i det nordlige Etiopia. Samtidig rammes regionen av demonstrasjoner mot regjeringen.

Organisasjonen Catholic Relief Services (CRS), som er basert i USA, sier i en uttalelse at to av deres ansatte ble skutt og drept i Amhara søndag, samtidig som det ble holdt store demonstrasjoner i flere av byene i regionen nord i Etiopia.

– Dybden av sjokk og sorg er vanskelig å måle, og vi er triste over denne meningsløse volden. CRS er et humanitært byrå dedikert til å betjene de mest sårbare menneskene i Etiopia, sier Zemede Zewdie, CRS-landrepresentant i Etiopia, i en pressemelding.

Var på oppdrag

Organisasjonen skriver på sine hjemmesider at den ene som ble drept, var 43 år gammel og hadde jobbet som sjåfør for hjelpeorganisasjonen siden 2019. Den andre var 37 år gammel og hadde jobbet som sikkerhetsansvarlig siden 2021.

De to mennene hadde vært ute på oppdrag og var på vei fra Amhara-regionen til hovedstaden Addis Abeba i en tydelig merket bil da de ble angrepet.

Detaljene rundt drapet er ikke kjent, men ifølge Voice of America siterer CRS sin kommunikasjonssjef på at de to ble angrepet i byen Kobo i Amhara.

– Disse kollegene var en integrert del av CRS-teamet og det større fellesskapet av humanitære arbeidere. Vi hedrer deres offer og sørger dypt over deres død. CRS gjentar vår forpliktelse til å fortsette å jobbe for å støtte menneskene i Etiopia, sier Zewdie.

Ifølge den siste rapporten fra Aid Worker Database er Etiopia de siste årene blitt et av de farligste landene for hjelpearbeidere, og det var 2021 og 2022 var det til sammen 27 registrerte angrep mot bistandsarbeidere i landet.

Les også: Journalister smuglet inn i Tigray, dokumenterte ekstreme forhold

Innført restriksjoner

Omfanget av demonstrasjonene er vanskelige å fastslå ettersom journalister ikke slipper til på grunn av det myndighetene mener er sikkerhetsmessige årsaker.

Det er innført restriksjoner i tre byer i Amhara-regionen som følge av protestene mot regjeringens planer om å slå ned på regionale militærstyrker sammen med den føderale hæren eller de regionale politistyrkene.

Enkelte av Etiopias delstater har i løpet av de siste 15 årene opprettet egne regionale militærstyrker, og det er disse regjeringen nå vil omstrukturere.

Styrkene er omstridt, spesielt i forbindelse med krigen i Tigray, og sikkerhetsstyrker som har operert i Amhara, er anklaget for alvorlige menneskerettighetsbrudd.

Powered by Labrador CMS