FNs menneskerettssjef Volker Türk brifet, her på et møte om situasjonen i Midt-Østen, ved FNs europahovedkvarter i Geneve torsdag 16. november.

FN-topp vil ha krigsforbryter-gransking av Israel og Hamas

FNs menneskerettssjef Volker Türk fordømmer alvorlige brudd på folkeretten i krigen mellom Israel og Hamas og tar til orde for en internasjonal gransking.

Publisert

Türk besøkte nylig Midtøsten, men Israel lot ham verken få komme inn i Israel, på Gazastripen eller den okkuperte Vestbredden.

Torsdag orienterte han FNs medlemsland om situasjonen i regionen etter at krigen mellom Israel og Hamas brøt ut for snart seks uker siden.

FN-toppen viser til det han kaller «ekstremt alvorlige anklager» om at det blir begått mange og grove brudd på internasjonal humanitærrett i krigen. Han sier også at uansett hvem som begår dem, så må de etterforskes grundig, og de skyldige må stilles til ansvar, fullt og helt.

Ulike narrativer

– Der nasjonale myndigheter ser ut til å være uten vilje til å gjennomføre slike etterforskninger, og der det er konkurrerende narrativer om spesielt betydningsfulle hendelser, trengs det en internasjonal gransking, sier Türk.

Israels FN-ambassadør i Genève, Meirav Eilon Shahar, er sterkt kritisk til Türks utspill.

– Hvis en stat ikke kan forsvare seg, eller kritiseres for å ikke gjøre det i tråd med internasjonal rett, kommer terrororganisasjoner til å bli oppmuntret til fortsatt bruk av disse metodene, overbevist om at de fortsatt har internasjonal støtte, sier hun.

Palestinas FN-ambassadør Ibrahim Khraishi ber på sin side verden om å våkne opp og stanse det han mener er Israels massive brudd på folkeretten på Gazastripen.

– Dette er en massakre, dette er et folkemord, og vi ser det på TV. Det kan ikke fortsette, sier Khraishi, som representerer den palestinske selvstyremyndigheten på den okkuperte Vestbredden.

– Sult er uunngåelig i Gaza

Türk orienterte FN-landene både om situasjonen på Gazastripen – der krigen har ført til enorme lidelser for sivilbefolkningen – og om situasjonen på den okkuperte Vestbredden, der antall drap på palestinere har økt kraftig etter at krigen brøt ut.

– Massive utbrudd av infeksjonssykdommer og sult ser ut til å være uunngåelig, sier Türk om situasjonen på Gazastripen, der mangelen på drivstoff har ført til at både vann- og avløpssystemet og helsevesenet har kollapset.

Türk beskriver de israelske bombardementene som «sjeldent intense i dette århundret». Han ber også om en umiddelbar våpenhvile og oppfordrer partene til å anerkjenne at alle menneskeliv har samme verdi.

Sårede personer får behandling på al-Shifa sykehuset, etter Israelske luftangrep på Gaza by.

– Kan bli eksplosivt på Vestbredden

Han kommer også med en kraftig advarsel om at situasjonen på den israelskokkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem kan bli «eksplosiv» som følge av økende vold og diskriminering av den palestinske befolkningen.

– Etter min mening skaper dette en potensielt eksplosiv situasjon, og jeg ønsker å være klar: Vi er langt forbi nivået på tidlige advarsler. Jeg kommer med den aller kraftigste advarselen når det gjelder den okkuperte Vestbredden, sier han.

Ifølge Türk er det helt avgjørende at representanter for FNs menneskerettskommissær slipper inn i de palestinske områdene for å sikre fullstendig og uavhengig overvåking og dokumentasjon.

Men Israel skal ikke ha svart på hans anmodning om å få innreisetillatelse til Israel og de palestinske områdene.

Torsdag uttalte Israels FN-ambassadør i Genève at de ikke ser at et besøk fra Türk vil føre til noe positivt.

Nær 13.000 drepte

Minst 197 palestinere er drept og 2.750 såret av israelske soldater og bosettere på Vestbredden siden krigen mellom Hamas og Israel startet 7. oktober, ifølge det palestinske helsedepartementet på Vestbredden.

På Gazastripen er over 11.500 mennesker drept og tusenvis av andre såret etter over 40 dager med kraftige israelske angrep, ifølge palestinske helsemyndigheter på Gazastripen.

I Israel ble om lag 1200 mennesker drept da Hamas gikk til angrep 7. oktober, ifølge israelske myndigheter.

Powered by Labrador CMS