Samtidig som det pågår demonstrasjoner mot den ukrainske regjeringens nye antikorrupsjonslov i flere ukrainske byer, sier Nansenprogrammets direktør, Jorun Nossum, at de vurderer å trappe opp støtten til antikorrupsjonsarbeid i Ukraina.

Nansen-programmet for Ukraina:

Nå vurderer de å trappe opp antikorrupsjonsarbeidet

Nansen-programmets direktør sier de nå vurderer å øke støtten til dette arbeidet, etter store demonstrasjoner i ukrainske byer.

Publisert Sist oppdatert

– Vi må ha en sterk stemme i antikorrupsjonsarbeidet, sier direktøren for Nansen-programmet etter at ukrainske antikorrupsjonsbyråer ble lagt under politisk kontroll.

Det skjedde etter at president Volodymyr Zelenskyj signerte en lov som bringer de to store antikorrupsjonsbyråene under politisk oversyn. Til tross for at presidenten har lovet at enda en ny lov er i emning som skal sikre antikorrupsjonsbyråenes uavhengighet, har avgjørelsen ført til store protester i Kiev og andre ukrainske byer.

Torsdag ettermiddag lanserte Zelenskyj det nye lovforslaget som han mener vil gi tilbake uavhengigheten til korrupsjonsjegerne

Følger situasjonen tett

For Nansen-programmet, det store norske støtteprogrammet til Ukraina som omfatter både sivil og militær hjelp, har anti-korrupsjonsarbeid lenge stått i fokus, men det er likevel en sektor som kan bli prioritert høyere i tiden som kommer.

Nansen-programmet

Nansen-programmet er vedtatt i et forlik av partiene på Stortinget. Det skal brukes til både sivil og militær hjelp til Ukraina og har en totalramme på 205 milliarder kroner for perioden 2023–2030.

– Vi følger situasjonen og utviklingen i Ukraina, og vurderer stadig hvorvidt det er behov for å gjøre endringer for hva som skal prioriteres, sier Jorun Nossum, Norads avdelingsdirektør for Nansen-programmet for Ukraina.

Nossum forteller blant annet at mange organisasjoner som jobber med anti-korrupsjon mistet støtten fra USA i vinter.

– Med store kutt i støtten fra USA, har det oppstått store finansieringsgap, også for organisasjoner som jobber med anti-korrupsjon. Vi gjør vurderinger om noen av disse kan være aktuelle for norsk støtte, sier Nossum, som understreker at alle Nansen-programmets prioriteringer gjøres i samarbeid med norske og ukrainske myndigheter.

Hun legger til at korrupsjonsbekjempelse er svært viktig for Nansen-programmet.

– Gjennom Nansen-programmet støtter Norge ukrainske sivilsamfunnsorganisasjoner, frie medier og organisasjoner som jobber med anti-korrupsjon. Det er viktig at vi har en tydelig stemme i kampen mot korrupsjon, sier Nossum.

«Den andre frontlinjen»

Nossum forklarer at selv om krigen gjør at en del beslutninger nødvendigvis må tas bak lukkede dører, er det viktig at antikorrupsjonsarbeidet ikke overses.

– Vi kaller kampen mot korrupsjon for «den andre frontlinjen», og det er en innsats som gjøres på tvers av mange ulike sektorer, fra retts- og helsevesen, via offentlige innkjøpsavdelinger, til media og andre sektorer som jobber med innsyn, understreker Nossum, som legger til at den største prisen for utbredt korrupsjon betales av det ukrainske sivilsamfunnet.

– Vi mener derfor det er en riktig investering å prioritere kampen mot korrupsjon også i en krigssituasjon, understreker Nossum. 

Ukraina var før den russiske fullskalainvasjonen et av Europas mest korrupte land og en mer effektiv bekjempelse av korrupsjon har lenge vært et av de viktigste kravene vestlige land har stilt til Ukraina. Sammen med flere andre hendelser den siste tiden, har imidlertid den nye loven fått mange til å kritisere president Zelenskyj for ikke å prioritere korrupsjonsbekjempelse høyt nok.

Powered by Labrador CMS