Job Sikhala (i blå dress), opposisjonspolitiker i Zimbambwe, på vei ut av rettsalen etter en høring tidligere i februar i år. I januar i år ble han sluppet fri fra fengsel, etter å ha sittet to år i varetekt.

Fengslet opposisjonspolitiker i Zimbabwe starter ny politisk bevegelse: – Håper ikke på rettferdighet for meg selv, men for alle som er undertrykt av regimet

Midt på natten ble han ført ut av høysikkerhetsfengselet i Chikurubi, der han satt i isolat. Etter 595 dager i varetekt ble den zimbabwiske opposisjonspolitikeren Job Sikhala sluppet fri. – Min besluttsomhet er urokkelig. Jeg har ikke mistet håpet, sier han.

Publisert

Tidligere samme dag, den 30. januar i år, ble Job Sikhala ilagt en betinget dom på 24 måneder for å ha oppildnet til offentlig vold. Samtidig erklærte dommeren Sikhala, en leder i opposisjonspartiet Citizens Coalition for Change (CCC), skulle slippes fri dagen etterpå.

Midt på natten ble han ført ut av fengselet og dumpet i veikanten et lite stykke unna.

Flere ganger i løpet av de to årene han har sittet i varetekt er han nektet kausjon. Sammen med sin partifelle og medtiltalte, Godfrey Sithole, var han anklaget for å ha satt inn voldelige ungdommer for å protestere mot drapet på en opposisjonspolitiker, utført av en tilhenger av regjeringspartiet Zanu-PF i 2022, som senere er dømt for drapet.

Bare en uke etter at han fikk tilbake friheten var Sikhala tilbake i retten på grunn av en annen anklage fra 2021. Han ble dømt for å ha postet falske anklager i sosiale medier om at en politibetjent hadde slått et spedbarn i hjel med en batong mens han håndhevet trafikkregler.

– Umenneskelige forhold

Omgitt av sikkerhetsvakter, mens han ventet på domsavsigelsen, fikk Panorama Nyheter snakke med Sikhala om de to årene han tilbrakte i fengsel uten dom.

Job Sikhala venter på domsavsigelsen der han er anklaget for å spre usannheter på sosiale medier.

– Som mange andre innsatte levde jeg under umenneskelige forhold, sier han.

– Hver gang jeg skulle i retten måtte jeg ha på håndjern og fotlenker, som en farlig kriminell.

Iført himmelblå dress, en hvit skjorte og et slips med marineblå, hvite og røde striper sitter han i baksetet i advokatens bil. 12-barnsfaren forteller at han har hatt mange støttespillere som har sluttet opp om familien hans mens han var fengslet.

– Det var mange som ba for min løslatelse fra fengselet, sier han.

Mener han ble forgiftet

Sikhala hevder at han nesten døde i fengselet, etter å ha spist forgiftet mat.

Han forteller at cellen hans ble stormet og gjennomsøkt av åtte fengselsbetjenter, som ba ham holde seg på avstand under søket. Han sier at de flyttet rundt på tingene hans og maten hans, som han senere spiste.

Han fikk kraftige brekninger og tror han hadde omkommet om det ikke var for at sykepleierne i fengselet raskt tok hånd om ham.

Siden da fikk han familien til å bringe ham mat i fengsetet, i frykt for å bli forgiftet.

Fellesskap i fotball

Selv om forholdene var tøffe, hadde han én fordel. Som han selv, var de fleste fengselsbetjentene Arsenal-supportere. Han sier at fotballen ga ham et lite pusterom i fengselet.

– Jeg fikk høre hvordan det gikk med fotball-laget fra fengselsbetjentene, og det ga meg litt lettelse, forteller Sikhala.

Natten han slapp ut av fengselet spilte fotballaget hans, og for første gang siden han mistet friheten, så han Arsenal-kampen fra sitt eget hjem i Chitungwiza, en by 25 kilometer sørøst for Harare.

Vil kjempe videre

Sikhala forteller at han tilbrakte mange dager i isolasjon i fengselet, men at det ikke har brutt ham ned.

– Jeg er fast bestemt på å kjempe for vårt folks frihet fra et grusomt regime.

Det er ikke første gang Sikhala er arrestert og fengslet i løpet av sin politiske karriere. Han sluttet seg til opposisjonspartiet Movement for Democratic Change, som var ledet av Morgan Tsvangirai, da det ble dannet i 1999.

Han var en del av partiledelsen, og ble valgt til ved dets dannelse da det ble ledet av avdøde Morgan Tsvangirai og var en del av partiets nasjonale eksekutivkomité før han ble valgt inn i parlamentet året etter.

Juristen Sikhala sier at han lar seg heller ikke stoppe nå, og vil fortsette å kjempe for endring i Zimbabwe.

– Jeg vil kjempe for folket selv om det betyr at jeg mister friheten eller livet mitt for det, sier han.

Fordømmer fjorårets valg

Regionale og internasjonale valgobservatører har fordømt fjorårets omstridte valg i Zimbabwe, der det regjerende partiet The Zimbabwe African National Union – Patriotic Front (Zanu-PF) gikk av med seieren. Partiet har sittet ved makten siden landet ble selvstendig i 1980.

Opposisjonspartiet Citizens Coalition for Changes klarte likevel å ta 100 av 280 seter i parlamentet, og nektet dermed Zanu-PF majoriteten på to tredeler som de trenger for å kunne endre grunnloven.

I etterkant er mange av opposisjonspartiet Citizens Coalition for Changes (CCC) folkevalgte avsatt, i en prosess som partiet hevder er sabotasje fra Zanu-PF, melder BBC. Målet skal være å erstatte de folkevalgte med andre kandidater gjennom et suppleringsvalg, for å sikre majoritet i parlamentet. Regjeringspartiet avviser dette og mener det er interne stridigheter i CCC.

Job Sikhala har ikke gitt opp håpet selv etter to år i varetekt uten dom.

Starter ny politisk bevegelse

Alt dette utspilte seg mens Sikhala satt fengslet. En uke etter at han ble sluppet fri meldte han seg ut av CCC. Nå vil han danne en ny bevegelse, som han hevder ikke skal være et politisk parti.

– Min besluttsomhet er urokkelig. Jeg har ikke mistet håpet, sier han.

– Jeg håper ikke på rettferdighet i mine egne saker, men for alle folk i Zimbabwe som er undertrykt av regimet her.

Powered by Labrador CMS