– Jeg er i dypt sjokk, forteller et av Irene Ng'endo Mburus søskenbarn. Rundt tusen mennesker fulgte Irene til graven. Hun er en av mange kvinner som utgjør den dystre statistikken over kvinnedrap, femisid, i Kenya.

Kvinnedrap i Kenya: – Vi aner ikke hvem som ønsket henne så vondt. Hvorfor Irene?

I en landsby utenfor Nairobi gravlegges nok en kvinne som ble drept nettopp fordi hun var kvinne. Allerede i midten av februar i år var det registrert 33 kvinnedrap i Kenya. Korrupsjon og et tregt rettssystem står i veien for endring, mener aktivister.

Publisert Oppdatert

Starlet Wahu (26) ble drept av en mann hun gikk ut med i en leilighet de hadde leid for natten i Kenyas hovedstad Nairobi. Kroppsdelene til Rita Waeni (20) ble funnet i søppelsekker utenfor en leilighet i samme by. Jacinta Ayuma (48) ble kvalt av ektemannen i sin seng og Irene Ng’endo Mburu (51) ble knivstukket på sitt eget kjøkken av en ukjent gjerningsmann.

Dette er bare fire av 33 kvinner som ble drept fordi de er kvinner fram til midten av februar i år. I fjor ble i gjennomsnitt én kvinne drept annenhver dag i Kenya, ifølge Femicide Count Kenya

Tallene er basert på drap som ble skrevet om i media. Mørketallene er store, ifølge kvinnerettsorganisasjoner.

Et siste farvel

Jenter i lilla skoleuniform med blomster i hendene går med senkede hoder. Bak dem følger noen hundre mennesker som er samlet for å ta farvel med en elsket familiemedlem og venn. 

Kroppen til Irene Ng’endo Mburu ligger i en lysebrun trekiste. Hun ble drept i sitt eget kjøkken den 10. januar. Irene ble bare 51 år gammel.

Familie og venner tar farvel med drepte Irene Ng'endo Mburu.

– Jeg er i dypt sjokk. Irene var som en mor for meg og det er vanskelig å forstå at hun er borte, sier et av søskenbarna hennes til Panorama Nyheter.

51-åringen var grunnskolelærer og et trofast medlem av kirken i Limuru, rundt 40 kilometer utenfor Kenyas hovedstad, Nairobi.

Hun hadde ikke egne barn, men var som en mor for mange, forteller familiemedlemmer. Nå ligger hun gravlagt bak familiens hjem og har blitt en del av den mørke statistikken over drepte kvinner.

Massive protester

Drapet på Irene og utallige andre kvinner fikk folk ut i gatene over hele landet den 27. januar i år.

«Si deres navn», «Slutt å drep oss», «Hun var noen» sto det på skilter da 10.000 mennesker marsjerte i Øst-Afrikas største protester mot kjønnsbasert vold noensinne. Både privatpersoner og organisasjoner deltok, deriblant Amnesty International. 

«Kvinnemord er den mest brutale manifestasjonen av kjønnsbasert vold. Det er uakseptabelt og må aldri normaliseres», skrev organisasjonen i forbindelse med protestene.

Totalt 270 samfunnsorganisasjoner og rettsinstanser leverte en felles begjæring til regjeringen, som blant annet krever at kvinnemord blir erklært som en nasjonal krise. De ber om etablering av en kommisjon for å etterforske vold mot kvinner, samt garanti for raske og effektive rettssaker.

– Vi hever våre stemmer for å få en slutt på disse drapene. Det er mangel på sikkerhetstiltak for å beskytte kvinner og politiet gjør ingenting dersom de ikke får bestikkelser, sier Ruth Bange Mecha, fra organisasjonen Usikimye.

Usikimye, som er Swahili for «ikke vær stille», har kontor i Soweto – et slumområde notorisk for kjønnsbasert vold, men der folk flest ikke snakker om problemet.

– Det som er skremmende er at vold mot kvinner er blitt så normalisert at de fleste aldri snakker om det. Senest i går begravde vi en kvinne som var drept av sin mann. Hver eneste dag møter vi unge jenter og kvinner som frykter for sine liv, sier Bange Mecha.

Kvinner demonstrerer i Nairobi 27. januar for å kreve at myndighetene får slutt på drapene av kvinner.
«Å være kvinne skal ikke være en dødsårsak».
Saken engasjerer også mange menn, selv om kvinner tradisjonelt står svakt.

Drept av kjæresten

Susan Warimu ser på datteren sin med sorg i øynene. Hun holder fast i et bilde som ble tatt like før hun døde. 

Grace var 24 år da hun ble overfalt og drept av kjæresten i en leilighet i sentrale Nairobi i slutten av januar. Av politiet ble Warimu fortalt at datteren falt på en vask. Sannheten fant hun ut da kroppen ble obdusert.

Grace hadde dype kutt i ryggen og flere steder på kroppen. Hun hadde et elleve centimeter dypt kutt rett inn i livmoren, viser informasjon fra obduksjonsrapporten. 

– Hun var hos oss bare tre dager før hun døde. Hun var smart, kjærlig og hadde drømmer, sier moren.

Hun svelger gråten og blir stille. Grace yngste datter, Milan på snart to år, sitter på fanget og trykker fingeren sin mot bildet til moren.

– Hun forstår ikke at moren er borte. Det er bare Keisha (datter på 5 år) som vet. Keisha tror at moren er en engel i himmelen, sier Grace far, Patrick Kamande.

Begge barna bor nå hos besteforeldrene, som strever for å ha råd til skolegang for barnebarna.

Kamande tar oss med til graven bak huset der blomsterhavet på kisten har tørket. 

– Vi kan ikke få Grace tilbake, men vi håper på rettferdighet. Vi håper at han som gjorde dette blir straffet, men jeg tviler på at det skjer. Det er sannsynlig at politiet blir kjøpt for penger og at saken blir glemt, sier han.

Politiet har ikke ønsket å kommentere dette overfor Panorama Nyheter.

To år gamle Milan sitter på bestemor Susan Warimu fang. Hun er for liten til å forstå hva som skjedde med moren.
Grace var på besøk hos foreldrene bare tre dager før hun ble drept.

– Holdninger må endres

Ofre for kjønnsbasert vold forteller at de ikke stoler på politiet og mange har grusomme erfaringer.

Kvinnerettsaktivisten Bange Mecha begynte sin aktivisme for å hjelpe andre kvinner etter at hun selv ble utsatt for et overgrep.

Ruth Bange Mecha har vært aktivist og kjempet for kvinners rettigheter i 16 år.

– Jeg ble voldtatt av en mann jeg kalte en venn, fordi jeg nektet å være i et forhold med ham. Da jeg gikk for å anmelde hendelsen sa politiet: «Du ser ut som en prostituert, hvorfor gikk du med på dette? Betalte han deg? forteller hun.

Feminist og forkjemper for jenter og kvinners rettigheter, Marylize Biubwa, sier at kvinnedrap vil fortsette så lenge folks holdninger ikke endres.

– Da jeg var ti år ble jeg voldtatt av en onkel, men moren min valgte familiens ære, framfor å beskytte meg, sier Biubwa.

Hennes ønske om å gi jenter styrke og mot til å si nei, har gjort henne til en kjent aktivist. Hun er tydelig på at det er menns makt over kvinner som ligger til grunn for kvinnedrapene.

– Samfunnet favoriserer menn og patriarkatet. Kvinner er tradisjonelt maktesløse og skapt for å imøtekomme menn. Kvinner tror at hele meningen med livet er å tilfredsstille menn, sier hun.

– Menn står ansvarlige

I Soweto har Ruth Bange Mecha fra Usikimye ofte samtaler med menn om vold mot kvinner.

– Menn sier at de slår kvinner for å få respekt. Det er en del av hverdagen i mange familier. Menn sier at det er en måte å vise kjærlighet på, sier hun.

Ifølge aktivisten Biubwa er det menn som holder i nøkkelen til endring.

– Hver mann bør føle ansvar for å snu den negative trenden og må få med seg andre menn på laget. Vi kan ikke be menn om å slutte drepe, makten ligger hos dem, sier Biubwa.

Flere menn har deltatt aktivt i protestene i landet. James Mungai er en av dem.

– Jeg støtter ikke disse drapene og jeg fordømmer folk som gir kvinner skylden. Mange sier at kvinner er uforsiktige og møter menn på nett som de ikke kjenner. Det argumentet er helt feil. Jeg har en søster, kjæreste og en mor. Det er mitt ansvar som mann å støtte dem, sier han.

Et globalt problem

Drap på kvinner er et globalt problem. Til tross for at de generelle drapstallene har gått ned, har kvinnedrap økt kontinuerlig de siste to tiårene, viser tall fra FN.

Det afrikanske kontinentet har flest antall kvinnedrap i verden. Over 20.000 kvinner ble drept i Afrika i 2022, viser FN-rapporten «Gender related killings of Women and Girls». I tillegg til Kenya er Den sentralafrikanske republikken, Somalia og Sør-Afrika andre afrikanske land med dyster statistikk.

Sør-Afrikas kvinnedrapsrate er fem ganger høyere enn det globale gjennomsnittet. Der ble ni kvinner drept hver eneste dag i 2022.

På verdensbasis hadde El Salvador flest antall kvinnedrap i fjor, ifølge flere kilder. På andre plass lå det karibiske landet Antigua og Barbuda, fulgt av Mexico.

I Europa viser tall fra 2020 at flest kvinner ble drept i Polen (400), fulgt av Tyskland (117) og Italia (103).

Framskritt

Aktivisme har gitt framskritt i mange land. I Kenya har kampen for likestilling gjort at flere kvinner blir hørt.

– Vi lever i en tid hvor kvinner er mer informert og vet at de har rettigheter. Dette skaper igjen problemer siden menn blir truet av kvinner med makt, sier Biubwa.

Regjeringen i Kenya har forpliktet seg til å sette en stopper for kjønnsbasert vold innen 2026 og landet har et robust juridisk rammeverk rundt kjønnsbasert vold.

I fjor lanserte Kenya spesialdomstoler for å behandle saker om seksuell og kjønnsbasert vold. Rett før valget i 2022 opprettet Den nasjonale kjønns- og likestillingskommisjonen et nytt initiativ for innsamling av data om kjønnsbasert vold.

Forskning fra OdipoDev avslører at det tar over fem år før en mistenkt kvinnemorder blir dømt i Kenya.

Ifølge Eric Theuri, president for Law Society of Kenya, blir gjerningsmenn oppmuntret til å begå forbrytelser mot kvinner fordi rettsprosessene er uendelige.

– Vi mangler 200 sorenskrivere og dommere, og det betyr at rettferdighetens hjul maler sakte, sa han til pressen i januar.

– Uholdbare systemer

I Kenya er folk skuffet over myndighetenes stillhet. President William Ruto har enda ikke uttalt seg etter protestene og kritikere mener at myndighetene ikke har interesse av å beskytte kvinner. Det er parlamentariker Gloria Orbowa uenig i.

Senator Gloria Orbowa.

– Ruto er ikke stille, det kan bare virke sånn. Presidenten vet hvor alvorlig problemet er, men han ønsker ikke å uttale seg og vil heller jobbe for konkrete løsninger før han sier noe. Jeg vet at han jobber hardt bak kulissene, sier Orbowa i et intervju med Panorama Nyheter.

Før hun ble parlamentariker var hun kvinnerettsaktivist og er i dag senator og kvinnerepresentant i parlamentet. Hun snakker høyt og alvorlig om at regjeringen er forpliktet til å beskytte kvinner, men innrømmer at det er mange brister i systemet.

– Kenya har bra lover, problemet er at systemet svikter og folk har ikke kunnskap om sine rettigheter, sier Orbowa.

Senatoren er også kritisk til politiets arbeid for å hjelpe ofre for kjønnsbasert vold.

– Politiet skal ha ordninger for å gi kvinner som blitt utsatt for kjønnsbasert vold trygghet og hjelp. Dette systemet fungerer ikke. Folk ved politiet er ikke følsomme nok og har ingen motivasjon til å produsere resultater. Dette må vi gjøre noe med.

Ifølge Orbowa er kampanjer for å skape holdningsendringer den eneste løsningen på problemet.

– Det må kampanjer til for å endre denne trenden og kulturen som dehumaniserer kvinner. Det må være visuelt, i hvert eneste rom. Kvinner må lære om sine rettigheter og menn må lære seg å respektere kvinner, sier hun.

– Sosial, kjærlig og full av energi

Begravelsen til grunnskolelæreren Irene Ng’endo Mburu var en fem timer lang seremoni med taler, musikk, latter og gråt.

51-åringens død har ikke fått oppmerksomhet i media, annet enn et innlegg på sosiale medier. Men hennes plutselige død har sjokkert mange i det lille samfunnet Limuru.

Selv om ingen gjerningsmann er pågrepet, mistenker familien at det er noen i hennes nære krets som står bak det brutale drapet. Fra politiet har de så langt ikke fått noen konkrete svar.

Da kisten ble senket i jorden var det en familie med mange ubesvarte spørsmål som satt igjen.

– Irene var sosial, kjærlig, full av energi og hun var elsket av alle, forteller en av niesene hennes.

– Vi aner ikke hvem som ønsket henne så vondt. Hvorfor Irene?

Panorama Nyheter har rettet flere henvendelser til politiet i Kenya for å få svar på anklagene som kommer fram i denne saken, men de har ikke besvart disse.

Femisid:

• Viser til en kjønnsdimensjon av begrepet homicide (drap), der kvinner drepes fordi de er kvinner.

• Femisid inkluderer partnerdrap, seriedrap, massedrap, æresdrap og drap som følge av hudfarge og seksuell legning.

• I 2022 registrerte FN 89.000 tilfeller av forsettlige drap på kvinner og jenter over hele verden. 55 prosent av disse drapene ble begått av tidligere eller nåværende partnere eller gjerningsmenn fra offerets eget miljø.

• Afrika hadde det største antallet kvinnedrap i 2022 med 20.000 ofre, etterfulgt av 18.400 i Asia, 7900 i USA, 2300 i Europa og 200 i Oseania.

• I Kenya ble over 500 kvinner drept mellom 2016 og 2023.

• Mer enn én av tre kvinner i Kenya rapporterer å ha opplevd fysisk vold i løpet av livet.

• 75 prosent av alle rapporterte kvinnedrap i Kenya fra januar 2016 til desember 2023 ble begått av en partner eller et annet nært familiemedlem.

• Flere land har innført lover mot femisid: I 2015 vedtok Brasil en lov der femisid gir høyere straff. Chile innførte en lov i 2010 som etablerte femisid som en spesifikk forbrytelse.

• Blant annet covid-19-pandemien, som tvang folk til å holde seg hjemme, og matusikkerhet mange steder, har ført til en økning i kvinnedrap.

Kilder: Africa Data Hub, UN Women, Femicide Count Kenya, International Bar Association.

Powered by Labrador CMS