Statsminister Rishi Sunak under en pressekonferanse i London mandag. På talerstolen står slagordet «stopp båtene» skrevet. Å redusere antallet migranter som kommer sjøveien til Storbritannia er nemlig en av Sunaks kampsaker, og han mener Rwanda-planen vil gjøre at færre migranter kommer til Storbritannia.

FN-topper hardt ut mot Storbritannia etter vedtak om Rwanda-plan

Lederne for FNs organisasjoner for flyktninger og menneskerettigheter ber Storbritannia revurdere lovforslaget om å sende asylsøkere til Rwanda, som ble vedtatt av parlamentet mandag kveld. Uavhengige FN-eksperter oppfordrer også flyselskaper til å boikotte utsendelse av asylsøkere fra Storbritannia til Rwanda.

Publisert Oppdatert

– Den nye loven markerer et ytterligere skritt bort fra Storbritannias lange tradisjon for å gi et tilfluktssted til de som trenger det, og er i strid med Flyktningkonvensjonen, sier FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi i en pressemelding.

Han og Volker Türk, som er FNs høykommissær for menneskerettigheter, slår alarm om den skadelige innvirkningen asylplanen vil ha på «global ansvarsdeling, menneskerettigheter og beskyttelse av flyktninger». De ber den britiske regjeringen revurdere planen parlamentet vedtok mandag kveld.

– Beskyttelse av flyktninger krever at alle land – ikke bare de nærliggende krisesonene – opprettholder sine forpliktelser, fortsetter Grandi.

Asylplanen går ut på å sende asylsøkere som har kommet til Storbritannia på irregulære måter, til Rwanda. Der skal asylsøknadene deres behandles. Og de som Rwanda vurderer at har krav på beskyttelse, skal ifølge planen bosettes i Rwanda, om lag 6.400 kilometer unna Storbritannia der de opprinnelig søkte om asyl. 

En talsperson i Rwandas regjering sier at de er fornøyde med at loven er vedtatt, ifølge nyhetsbyrået AP

– Vi er forpliktet til samarbeidet om migrasjon og økonomisk utvikling med Storbritannia og ser frem til å ønske de som flyttes til Rwanda, velkommen, heter det i uttalelsen.

Men rettighetsaktører er bekymret for menneskerettighet-situasjonen i Rwanda, og for om det østafrikanske landet vil sende asylsøkere som får avslag på asylsøknaden, tilbake til land der rettighetsbrudd skjer.

Les også: Giverlands glansbilde av Rwanda slår sprekker

Kampsak for den britiske regjeringen

Asylplanen ble først vedtatt av Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnsons regjering i april 2022. 

Men den har siden møtt på flere hindringer, som at de første flyene ble stoppet av europeiske domstoler i juni 2021, og at britisk Høyesterett slo fast at planen brøt Den europeiske menneske­retts­konvensjon i november 2023.

Å redusere antallet migranter som kommer sjøveien til Storbritannia, har imidlertid fortsatt å være en av den britiske regjeringens viktigste kampsaker. Det var også ett av valgløftene til Rishi Sunak, som tok over som statsminister i oktober 2022. Han anser Rwanda-planen for å være et viktig verktøy for å redusere antallet, fordi den er ventet å ha en avskrekkende effekt der det vil anses som risikabelt å søke om asyl i Storbritannia.

Nå som lovforslaget er vedtatt i det britiske parlamentet, må Storbritannias kong Charles samtykke til loven. Det er ventet å skje raskt.

FN-eksperter ber flyselskaper om å ikke bidra

Flyene med asylsøkere til Rwanda skal begynne å gå til det afrikanske landet allerede om ti til tolv uker, ifølge Sunak.

Men uavhengige FN-eksperter har allerede kontaktet flyselskaper og luftfartsmyndigheter for å minne dem om deres ansvar for å hindre at menneskerettigheter brytes.

– Selv om avtalen mellom Storbritannia og Rwanda godkjennes, kan flyselskaper og de som regulerer luftfarten bli medskyldige i brudd på internasjonalt beskyttede menneskerettigheter og rettskjennelser ved å legge til rette for utsendelse til Rwanda, heter det i en pressemelding.

FN-ekspertene tar også til orde for at flyselskaper som hjelper til med å sende asylsøkere til Rwanda, bør holdes ansvarlige.

Og advokater har allerede sagt til avisen The Guardian at de vil forsøke å stanse enkeltutvisninger etter beslutningen mandag. 

Powered by Labrador CMS