
Saken om lokalt ansatte ved ambassaden i Sudan:
UD-diplomat har klaget departementet til Sivilombudet
Tidligere ministerråd ved ambassaden i Sudan, Johan Kristian Meyer, har sendt inn klage på UD sin behandling av pensjonsordningen for de lokalt ansatte i Khartoum. – Det er ikke i tråd med normal arbeidsgiveretikk, sier han.
Den 19. juli sendte UD-diplomaten inn klagen på sin egen arbeidsgiver til Sivilombudet. Problemet, mener Meyer, er spørsmålet om pensjonsalderen som ble økt fra 60 til 65 år – uten at de lokalt ansatte visste om det.
Panorama har tidligere skrevet om hvordan lokalt ansatte ved Norges ambassade i Khartoum havnet i en prekær situasjon, da ambassaden stengte ned som følge av krigsutbruddet. Stortingsrepresentant Grunde Almeland (V) stilte i juni spørsmål til utenriksminister Espen Barth Eide om håndteringen, og Eide svarte at Norge ikke har ansvar for de lokalt ansattes sikkerhet.
Meyer mener derimot økningen av pensjonsalderen deres, uten deres viten, er en stor administrativ blemme.
Misforståelse mellom ambassaden og Sudans pensjonsfond
Dette var som følge av en misforståelse i dialogen mellom ambassaden og det sudanske pensjonsfondet, hevder Meyer.
Han forklarer at problemet oppsto da det i 2017 ble sendt et brev til det sudanske pensjonsfondet, hvor hensikten var at en av de lokalt ansatte ønsket å fortsette å jobbe og spare pensjon, selv etter fylte 60 år. Dette ble misforstått som at alle de lokalt ansatte på ambassaden ønsket å heve pensjonsalderen til 65 år. Hvilket førte til at pensjonsalderen ble hevet for alle de ansatte, uten at noen av de kjente til dette.
– For de som er, for eksempel 55 år gamle, så er det stor forskjell på å vente 5 år, og 10 år, på pensjon. Det handler om å gi de litt håp, i en desperat situasjon, påpeker Meyer.
– Ingen har altså valgt å rette opp feilen. UD har ignorert dette totalt, legger han til.
– Mennesker som har tjenestegjort Norge i mange år
Som følge av krigen som brøt ut i 2023, ble ambassaden i Khartoum midlertidig stengt, og de totalt 16 lokalt ansatte måtte evakuere på egen regning. Panorama nyheter har tidligere snakket med Meyer vedrørende situasjonen til de lokalt ansatte i Sudan. Han har nemlig tidligere argumentert for at de bør tilbys billighetspensjon, hvilket han mener de ikke var blitt tilbudt.
Dette endte med at en e-post ble sendt til de lokalt ansatte i juni i år, med informasjon om at de kan søke om billighetspensjon fra Norge. Men et punkt gjenstår: pensjonsalderen, som er det Meyer peker mot.
– Pensjonen er ikke en rettighet, men en gest, som det er flott at UD har bestemt seg for å tilby. Denne økningen av alder, derimot, er et feil vedtak. Dette er mennesker som har tjenestegjort Norge i mange år, og det er åpenbart at disse bør behandles mest mulig generøst.
Siste muligheten ble Sivilombudet
Meyer forteller at han har forsøkt alle muligheter for at UD skal gjøre noe med saken, og at siste løsning ble å ta klagen til sivilombudet.
– Jeg gikk både til UDs ledelse og ba de vurdere saken, og deretter varslet jeg UDs eksterne varslingstjeneste, Ernst & Young. Jeg har forsøkt alle de veier en skal gå, og Sivilombudet ble den siste muligheten.
Og Meyer tror at saken vil vinne frem.
– Jeg har lagt frem mye overbevisende dokumentasjon på at det er et feil vedtak, hvilket burde holde.
Kommunikasjonsrådgiver for Sivilombudet, Turid Årsheim, forteller at klagen ble mottatt den 19. juli, og at det er vanskelig å si noe konkret om behandlingstiden – men at det vil uansett bli gitt et foreløpig svar innen tre uker. Deretter vil det avhenge av sakens art og kompleksitet.
Panorama har også forelagt kritikken til Utenriksdepartementet som i sitt svar viser til tidligere svar gitt i saken. UDs talsperson Mathias Rongved har tidligere blant annet pekt på at «pensjonsalder er knyttet opp til hvilken pensjonsordning man er omfattet av. I henhold til pensjonsordningen som de tidligere lokalt ansatte i Khartoum var omfattet av er pensjonsalderen 65 år».
Han har også påpekt at billighetspensjonsordningen ikke er ment å være en økonomisk godtgjørelse for tap av inntekt, men at det er ment som en pensjonsordning som skal ivareta den ansatte gjennom pensjonisttilværelsen, og utbetales månedlig så lenge pensjonisten lever.
Les også:
-
Økningen i fordrevne sudanere fører Tawila til randen av katastrofe
-
– Disse menneskene er i en desperat situasjon
-
– Ikke ansvar for å ivareta sikkerheten
-
Ambassaden måtte stenge, lokalt ansatte i prekær situasjon
-
FN: 122 millioner mennesker tvunget på flukt eller internt fordrevet
-
Sudan: Dødelig angrep mot nødhjelps-kolonne
-
Rekordmange mennesker sulter i verden